vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

3m

Het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van het internationale technologieconcern 3M staat op een zichtlocatie langs de A13 bij Delft, op het Science Park Technopolis naast de Technische Universiteit. Deze locatie past uitstekend bij de gebruiker omdat het kansen biedt kennis uit te wisselen met klanten en de naastliggende innovatieve bedrijven. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau cepezed en ontwikkeld door ontwikkelcombinatie cepezedprojects en bouwbedrijf Cordeel, een samenwerkingsverband speciaal in het leven geroepen voor dit project. De combinatie zorgde voor het ontwerp, de bouw en de financiering van het project. Het hele proces van eerste contact tot oplevering heeft daarbij in uiterst kort tijdsbestek plaatsgevonden. 

Het 3M-gebouw heeft een omvang van ca. 7.430 m² inclusief een verdiepte parkeerlaag en een opvallende, strakke ronde vormgeving waarmee het maximale exposure genereert en goed is in te zetten als alzijdig billboard. Het heeft een horizontale geleding voorzien van aluminiumbeklede borstweringen en panoramische bandramen rondom. Intern is het gebouw verdeeld in twee halfronde secties met daartussen een transparant overkapt atrium. De begane grond biedt onder meer plaats aan een Customer Technology Center waar 3M haar (nieuwe) producten en technologieën op flexibele wijze kan presenteren en demonstreren aan een veelheid van in- en externe partijen. Ook het restaurant met groot buitenterras is op de begane grond gevestigd. De eerste verdieping behuist onder meer vergaderfaciliteiten en twee moderne laboratoria voor het intern onderzoeken, testen en vervaardigen van prototypen en technologisch hoogwaardige producten. Op de derde en vierde verdieping zijn kantoren ondergebracht. In het atrium bevinden zich op iedere verdieping zogenaamde breakout zones met koffiehoeken. Het souterrain voorziet in een besloten parkeergelegenheid voor fietsen en motorvoertuigen en biedt daarnaast ruimte aan gebouw ondersteunende functies zoals een expeditieruimte, opslag en kleedruimten. Het souterrain is aan het zicht onttrokken door een groen talud met een geïntegreerde lamellenwand. 

Het gebouw is open, transparant en uitstekend voor flexibel en interactief werken. In het gebouw zijn ook innovatieve producten van 3M zelf verwerkt. Het 3M kantoor is duurzaam gerealiseerd en heeft een BREEAM – NL certificaat ‘Very Good’. Koeling en verwarming vindt bijvoorbeeld plaats via een systeem voor warmte- en koudeopslag in de grond (WKO). De strategische ontsluiting via het hart maakt dat iedere verdieping goed in delen te verhuren is en het gebouw dus tevens goed geschikt is voor multi-tenant gebruik.

delft / nederland

opdrachtgever
PANOR3MA

vorige pagina
volgende pagina