vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

yes!delft

Yes!Delft Labs is een aan de Technische Universiteit Delft gelieerd incubatorgebouw met laboratoriumvoorzieningen voor jonge, innovatieve hightech ondernemingen.  Het gebouw, gevestigd op Science Park Technopolis, is binnen een Design & Build-opdracht gerealiseerd door een samenwerking tussen aannemer Cordeel Nederland, ontwikkelaar cepezedprojects en architectenbureau cepezed, dat het ontwerp voor het gebouw vervaardigde. Dezelfde combinatie realiseerde eerder al het nieuwe hoofdkantoor van technologieconcern 3M, dat twee jaar geleden op een nabijgelegen zichtkavel langs de A13 in gebruik is genomen.

Yes!Delft Labs functioneert als uitbreiding van het Yes!Delft bedrijfsverzamelgebouw voor start-ups dat al sinds 2005 operationeel is maar met een plek hoog in de top tien van de European University Business Incubators-index dringend behoefte had aan meer capaciteit en daarnaast in de toenemende behoefte aan biotechnische faciliteiten wilde voorzien. Om in beide te voorzien heeft de TU de handen ineengeslagen met de gemeente Delft, de Provincie Zuid-Holland en de Europese Unie.
Yes!Delft Labs meet een kleine 5.500 m² en bevat een programma van laboratoria, kantoren en een beperkt aantal gedeelde voorzieningen zoals pantry’s, vergaderruimten en een ‘shared facility lab’ met laboratoriumvoorzieningen voor gemeenschappelijk gebruik. Op de begane grond is het gebouw middels een volledig transparante verbinding gekoppeld aan het eerdere YES!Delft-gebouw, waarin zich extra gedeelde voorzieningen als het restaurant bevinden.

Het nieuwe pand kenmerkt zich door een strak vormgegeven, rechthoekig en horizontaal geleed volume met aan de entreezijde twee grote, ten opzichte van elkaar verschoven vides. Hierin bevinden zich de trappartijen, die direct grenzen aan de gemeenschappelijke functies. De vides doorbreken de zuiver functionele stapeling van bouwlagen en zorgen voor lucht, ruimtelijke variatie en ruimtelijke beleving. De transparante gevels ervan brengen bovendien veel licht het gebouw en de gangzones binnen en zorgen voor zowel een weids uitzicht als goede oriëntatiemogelijkheden. Doordat de gevels ervan wat terug liggen, verlenen zij het gebouwaanzicht daarnaast een interessante tekening, accentuering en verbijzondering. Op de begane grond fungeert de terugliggende videgevel als goed zichtbare entreezone, terwijl onderin de bovenste vide een kleine loggia is voorzien. Het vloeroppervlak van de vides is gemeenschappelijk te gebruiken voor informele ontmoeting, maar is grenzend aan het gebouwhart met gedeelde functies ook te gebruiken als bufferzone om piekbelastingen van bijvoorbeeld de vergaderzaal op te vangen. De ruimten rondom de trappen en pantry’s fungeren als levendige plekken voor interactie, informeel overleg en ongeplande samenkomst.

Voor de kantoren en laboratoria is ingezet op een grote mate van flexibiliteit en integraliteit; zij liggen aan weerszijden van een centrale gangzone, zijn gemakkelijk in elkaar om te vormen en de hoofdtrajecten van de installaties zijn geïntegreerd in het vloersysteem, wat aanzienlijk heeft gescheeld in benodigde hoogte en daarmee in kosten en bijkomende voorzieningen als een brandweerlift of tussenbordessen van de trappen.

delft / nederland

opdrachtgever
tu-delft

vorige pagina
volgende pagina