Links klein
Engels Mail
Rechts klein

open depot oegstgeest

In opdracht van WAD archief depots heeft cepezed het ontwerp vervaardigd voor het Open Depot in Oegstgeest, dat de gezamenlijke kunstopslag en restauratieateliers voor diverse musea en particulieren gaat bevatten. Het wordt een compact en efficiënt gebouw dat door toepassing van moderne bouwtechnieken en klimatiseringsvoorzieningen sterk zal besparen op de exploitatielasten. Het ontwerp speelt in op de toenemende vraag naar het zichtbaar maken van de schatten die altijd achter gesloten deuren blijven en open restauratieateliers. Hierdoor krijgt het publiek de kans om de omvang van collecties te ervaren en te zien hoe restauratoren te werk gaan. De nieuwbouw komt op het voormalige MEOB terrein langs de A44, goed zichtbaar van de snelweg. De gevel aan de snelwegzijde vervult een etalage- en expositiefunctie met de hoge glazen ruimte voor objecten of digitale projecties. Het depotgebouw vormt zo tevens een visitekaartje voor de collecties.
In het rechthoekige gebouwvolume loopt dwars een brede lichtstraat die de depotruimtes ontsluit. Deze centrale ‘caynon’ over de volle gebouwhoogte omvat eveneens de expeditie- en personeelsentree, een kraanbaan voor zware stukken, de stijgpunten en op de verdiepingen bruggen die het voor- en achterdeel van het gebouw verbinden. In de canyon zijn de verdiepingen met depots goed waarneembaar waardoor er overzicht en oriëntatie voor medewerkers is en bezoekers de omvang van de collectie kunnen ervaren.
 
Voor medewerkers en de ontvangst van relaties en voor geïnteresseerd publiek zijn er twee gescheiden routes. Door een duidelijk hiërarchie en routing kruisen de verschillende verkeersstromen niet. Die voor medewerkers is maximaal efficiënt, die voor het publiek juist uitnodigend en informatief.

Haaks op de canyon loopt de publieksroute die bezoekers vanaf de uitnodigende dubbelhoge entree via de trap door het meer gesloten donkere deel met vitrines naar het open en lichte panoramadek op de eerste verdieping leidt. Hier kunnen bezoekers dwalen door het transparante kijkdepot met wisselende opstellingen, de hoge etalageruimte aan de snelwegzijde en een blik werpen in de atelierruimtes.
De gesloten depots op niveau 0, 2 en 3 zijn volledig kolomloos en flexibel indeelbaar. Ruimtebesparende verrijdbare stellingkasten zijn eenvoudig in de structuur op te nemen. Voor de klimatisering in een deel van de depots gaat het ontwerp uit van toepassing van het zogeheten Scandinavisch model. Hierbij wordt in deze ruimtes de luchtvochtigheid gereguleerd door de binnentemperatuur met de buitentemperatuur mee te laten lopen. Het systeem levert zeer stabielere bewaarcondities voor de stukken op alsook een significante energiebesparing.
De façade is opgetrokken uit corten-staal en glas. De dichte onder- en bovenlaag worden doorsneden door een doorlopende transparante glasstrook waarachter zich de entree, uiteenlopende werk- en vergaderruimten alsmede het panoramadek en de dubbelhoge expositie-etalage bevinden. Zo krijgt het nieuwe Open Depot een interessant gevelbeeld met een sprekende uitstraling.


oegstgeest

opdrachtgever
wad archief depots

Links klein
Rechts klein