vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

wolfert lansing

Wolfert Lansing is een school voor vmbo (groen), een tweetalige mavo en havo. Persoonlijke aandacht en begeleiding staan er hoog in het vaandel. Om het groeiende aantal leerlingen het hoge niveau van onderwijs te kunnen blijven garanderen realiseert Wolfert momenteel op het naast gelegen perceel een nieuw gebouw, naar ontwerp van cepezed en cepezedinterieur.
De school komt in het deelgebied De Beeldentuin, dat zich kenmerkt door kloeke bouwvolumes die losjes maar samenhangend zijn ingebed in een groen-blauwe landschappelijke ingerichte strook. Aan het zuidelijk eind van deze strook, met zicht op het gemeentehuis, wordt het nieuwe alzijdige schoolgebouw prominent op een licht verhoogd kavel geplaatst. Het doortrekken van de waterpartij langs de noordoostzijde vergroot het autonome karakter van het volume. De ander gebouwzijden zijn begrensd door het uitnodigende voorplein tegenover het gemeentehuis, een riant schoolplein aan de kant van de nieuwe woonwijk Wilderszijde en aan de minste bezonde noordwestzijde het parkeren.
In de transparante hoge plint etaleren de uiteenlopende praktijkruimten en lokalen de cultuur en dynamiek van Wolfert. Een langgerekte droogloop op het schoolplein vormt een uitloop voor de aangrenzende lokalen. De twee bovenliggende verdiepingen bestaan afwisselend uit bandramen en banen Cortenstaal. De diepe bruin-oranje-rode roestkleur en het poederachtige oppervlak van dit materiaal beantwoorden aan de beeldkwaliteitsplaneisen, zoeken aansluiting met de naastgelegen bebouwing en passen bij het voor het interieur gewenste stoere industriële karakter. Voor de gebouwconstructie wordt gebruik gemaakt van een innovatief betonbouwsysteem dat met prefab kolommen en vloerplaten voor een zeer snelle en efficiënte bouw garant staat. Mede door deze constructieve structuur alsook de uitgekiende gebouwindeling en routing zijn toekomstige uitbreidingen eenvoudig uitvoerbaar.
Met elk een eigen entree is het programmatische onderscheid tussen de twee opleidingen goed zichtbaar. Tussen de twee entrees bevindt zich een brasserie met een uitnodigend terras op het voorplein. Binnen het compacte gebouwvolume wordt de ruimtelijke kwaliteit geborgd door onder meer veel daglichttoetreding, lange zichtlijnen en een centraal atrium. Dit laatste belichaamt het dynamische hart van Wolfert en heeft functies als het praktijkplein en twee grote schuin toelopende tribunetrappen. In een enorme vitrinekast langs de schuine trapzijden en over de volle hoogte van drie lagen kunnen leerlingen hun werk uitstallen en de opleiding tonen wat zij zoal vermag. De open structuur houdt de zichtlijnen en daglichttoetreding intact. Passend bij het type onderwijs heeft het interieur een robuuste, functionele en industriële sfeer en esthetiek met gebruik van beton voor de constructie en hout voor onder meer de grote trappartij.

bergschenhoek

opdrachtgever
wolfert van borselen scholengroep

vorige pagina
volgende pagina