vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

hogeschool leiden

Nu het Centre for Human Drug Research in Leiden zijn intrek heeft genomen in een gloednieuw onderkomen direct naast het eerdere, gebruikt de Hogeschool Leiden per september 2013 het vrijgekomen gebouw, dat evenals het nieuwe is ontworpen door cepezed. Hiertoe heeft het pand een opknapbeurt ondergaan waarbij onder meer de  tweede huid van geperforeerde staalpanelen is vernieuwd en de entree is aangepast. Ook is het gebouw intern omgevormd tot onderwijsomgeving met onder meer een diversiteit aan leslokalen. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande, al aanwezige materialen.

Voormalig laboratoria gebaseerd op hetzelfde concept voor bedrijven in de farmacologie en biotechnologie op het Bio Science Park in Leiden. De labs zijn opgebouwd uit twee langgerekte, vrij indeelbare beuken verbonden door een middengebied dat als atrium en entree functioneert. De transparante langsgevels van de zo ontstane bouwblokken worden op twee meter afstand geflankeerd door schermen van geperforeerd staalplaat. Voor wie zich buiten bevindt, zijn de gebouwen daardoor grotendeels aan het oog onttrokken, terwijl binnen een opmerkelijk open en lichte sfeer heerst. Maar de schermen hebben nog meer functies. Zo laten ze de gebouwen goed aansluiten op de schaal van de omliggende bebouwing en doen ze dienst als windreductor, waardoor de glazen schuifpuien zonder windoverlast kunnen openstaan en het gebouw natuurlijk geventileerd wordt. Door bufferwerking verminderen de schermen 's winters de warmteafdracht van het gebouw aan de buitenlucht. ’s Zomers vangen ze veel zon op; binnen blijft het hierdoor aangenaam koel.
leiden / nederland

opdrachtgever
chrd / genencor, leiden

vorige pagina
volgende pagina