vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

de kroeten

Drie U-vormige appartementenblokken in Vinex-wijk De Kroeten aan de noordrand van Breda. Variërend van 80 m2 tot 105 m2 bevatten de blokken vooral sociale huur- en koopwoningen, in eerste instantie bedoeld voor mensen met lagere en modale inkomens als starters, minder validen, ouderen en alleenstaanden. De bouwblokken vormen de poort en eerste aanblik van de achterliggende wijk met eengezinswoningen. Ondanks het beperkte budget moesten ze daarom toch een bijzondere en hoogwaardige uitstraling krijgen. De gevels zijn om die reden bekleed met onderhoudsarme glaspanelen die zijn opgehangen aan een skelet van hout en aluminium dat is opgenomen in de betonconstructie. Het glas heeft een mintkleurige tint, die afhankelijk van het weer varieert in diepte en verzadiging. De appartementen hebben inpandige balkons (loggia’s), zijn op de begane grond ieder voorzien van een inpandige berging en worden ontsloten via open galerijen langs de binnenwand van de U-vorm, waar de gevels zijn bekleed met vriendelijk ogend, transparant gelakt Syberisch larikshout. De binnenhoven van de blokken zijn ingericht in samenspraak met de bewoners en bevatten tevens een beveiligde parkeermogelijkheid. De kozijnen zijn van antracietkleurig aluminium. Voor de ramen kunnen grijze zonwerende schermen worden neergelaten. De liften en liftschachten zijn geheel transparant. De huurwoningen hebben een vaste indeling, maar de koopwoningen zijn consumentgericht ontworpen en casco opgeleverd. Alleen de meterkast, het toilet en de badkamer hebben hierin een vaste locatie; voor het overige is de indeling geheel vrij geweest en kon een afbouwpakket geheel naar eigen smaak en inzicht worden samengesteld. In het grondcontract met de ontwikkelaar zijn vergaande eisen betreft duurzaam bouwen en duurzame stedenbouw opgenomen. Dankzij een hoge isolatiewaarde in combinatie met een bijzondere vorm van stadsverwarming en warmteterugwinning hebben de appartementen bovendien een zeer laag energieverbruik. De methodische ontwerpwijze van cepezed maakte het de opdrachtgever mogelijk de bouw van de appartementen partieel aan te besteden en zo ruim 15 procent op de bouwkosten te besparen.
breda / nederland

opdrachtgever
wonen breda

vorige pagina
volgende pagina