Links klein
Engels Zoeken Mail
Rechts klein

schip van klazienaveen

Klazienaveen in de Drentse gemeente Emmen wordt verdeeld door de Verlengde Hoogeveensevaart, die lokaal het Van Echtenskanaal heet. Eind jaren zeventig is de waterloop er al deels gedempt, waardoor het dorp allang geen doorgaand scheepsverkeer meer kent. Het plaatsje had echter nog altijd geen echte kern.

Het Schip van Klazienaveen heeft hierin verandering gebracht. Het gebouw is geplaatst op een centrale positie waar voorheen nog water stond en vormt zo een verbindend element tussen de noord- en zuidzijde van de voormalige veenkolonie. De winkels en horeca in de plint sluiten via het omliggende terrein goed aan op de winkels die voorheen aan weerszijden van de vaart lagen, waardoor op natuurlijke wijze een centrum is gecreëerd. Het project vormt zo tevens en misschien wel vooral een stedenbouwkundige ingreep.

Het bouwvolume is zo’n 120 meter lang en 30 meter breed. Ongeveer halverwege de commerciële plint vergemakkelijkt een passage voorzien van een vide de soepele doorgang van de ene naar de andere zijde. Onder het gebouw bevindt zich een parkeerkelder met 125 plaatsen, waarvan er 35 zijn gereserveerd voor bewoners van de luxe appartementen op de tweede en derde bouwlaag. Deze zijn verdeeld in verschillende typen; twee ervan liggen met verschillende afmetingen en plattegronden aan de koppen, het derde type vult het middenschip en loopt over de volle breedte van het pand van gevel tot gevel. De woningen zijn ontsloten via galerijen aan de noordzijde en zijn voorzien van een ruime loggia op het zuiden. In middenstrook van het gebouw liggen verschillend ingerichte patio’s.

De woonlagen versmallen van de dakrand naar beneden en zijn rondom bekleed met een volledig transparante huid met draaibare glaspanelen. Dit geeft het gebouw een krachtige, moderne uitstraling en maakt het tevens mogelijk het klimaat van de loggia’s en galerijen te reguleren. Langs de galerijen hebben de woningen vriendelijke, houtbeklede gevels. 

klazienaveen / nederland

opdrachtgever
peter van dijk projects & investments

Links klein
Rechts klein