vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

drukkerij van wijk

Bedrijfsgebouw in Oostzaan dat door zusterbedrijf cepezed projects is ontwikkeld en zusterbedrijf Bouwteam General Contractors is uitgevoerd. Qua vormgeving en materialisatie is het familie van de bebouwing op het direct naastgelegen bedrijventerrein Het Bos Oostzaan, dat in samenwerking met Piet Boon eveneens door cepezed projects wordt ontwikkeld. Drukkerij van Wijk is wederom een goed voorbeeld van hoe met een relatief beperkt budget toch een elegant en stijlvol bedrijfspand gerealiseerd kan worden.

Het langgerekte, rechthoekige gebouw is opgedeeld in drie beuken. De middenzone beslaat een dubbele hoogte en huisvest de drukkerijvloer met de bijbehorende preproductie, die door een transparante wand van elkaar gescheiden zijn. In de strook hiernaast zijn op de begane grond kantoren, de installatieruimten en de opslag gelegen. Hierboven liggen aan een galerij langs de drukhal en preproductie nog meer kantoren, het archief en de bedrijfskantine. De derde bouwbeuk is van de andere twee gescheiden en bevat de goederenexpeditie van de drukkerij alsmede een aantal tweelaagse bedrijfsunits in gebruik bij anderen.

Ondanks de eenvoud in vorm en materialisatie gaat er een grote vanzelfsprekendheid en zelfs allure van het pand uit. Deze schuilen vooral in een zorgvuldige en geraffineerde detaillering. De gevels zijn direct aan de stalen draagconstructie bevestigd en hebben een verticale geleding van afwisselend glazen en matzwarte stroken, waarbij de laatste zijn voorzien van een verfijnde profilering. De moduulmaat van de geleding is gebaseerd op de breedte van de gebouwhoge stalen sandwichpanelen. Het glas is voorzien van eveneens matzwarte ventilatieklepjes en een tussenregel ter hoogte van de verdiepingsvloer. Voor de montage van het gevelsysteem zijn speciale bevestigings- en hoekprofielen ontwikkeld. Dit maakt dat het glas, de sandwichpanelen en de hoekafwerkingen steeds volledig in hetzelfde verticale vlak liggen. Ook hebben de speciaal ontworpen profielen aanzienlijk bijgedragen aan de bouwsnelheid.

Het dak bestaat eveneens uit panelen en heeft middels schijfwerking een functie in de stabiliteit van het gebouw, waardoor geen aanvullende stabiliteitsvoorzieningen nodig zijn. De gebouwhuid heeft een hoge isolatiewaarde en de vloeren zijn voorzien van betonkernactivering. Ventilatie en recirculatie dragen evenals een warmtepomp aangesloten op het grondwater belangrijk bij aan de verdere klimatisering. Bij een hoge warmtebelasting in verband met de drukpersen koelen koudwaterconvectoren extra bij.

oostzaan / nederland

opdrachtgever
drukkerij van wijk

vorige pagina
volgende pagina