Links klein
Engels Mail
Rechts klein

sonion

Sonion is een Deens bedrijf dat wereldwijd vooroploopt in de ontwikkeling van miniatuurcomponenten voor hoorapparaten, ‘high-end’ hoofdtelefoons en medische apparatuur. Sinds 2012 huist het kantoor voor de Benelux in een nieuw door cepezed ontworpen pand aan de Taurusavenue in Hoofddorp. Omdat het bedrijf zich niet richt op de publieke markt, was zichtbaarheid aan deze zijde geen vereiste. Vanwege de geavanceerde productontwikkeling die bij Sonion plaatsvindt en de ‘state of the art’ positie die de onderneming binnen haar markt heeft, bestond wel grote behoefte aan privacy en visuele afscherming. Het gebouw is daarom een halve bouwlaag opgetild, zodat het geen last heeft van inkijk vanuit de openbare ruimte en men tevens onder het gebouw kan parkeren. Direct tegenover de ingang op maaiveldniveau begint een representatieve cascadetrap die alle verdiepingen van het gebouw ontsluit. Omdat deze transparant is overkapt, loopt men altijd van en naar het licht. Aansluitend hierop biedt het gebouw een lichte, paviljoenachtige werkomgeving met maximale interactie tussen de medewerkers en productontwikkelaars; het kent veel transparantie, lange zichtlijnen en ruime mogelijkheden tot ontmoeting en samenwerking. De eerste bouwlaag boven het maaiveld heeft een extra vrije hoogte en bevat onder meer laboratoria en researchfaciliteiten. De twee verdiepingen daarboven huisvesten kantoren rondom een licht en ruimtelijk atrium waarin overleg en ontmoeting centraal staan en waarin ook het bedrijfsrestaurant gevestigd is. Het zuidwestelijk gelegen panorama op de groene Geniedijk en de achterliggende polders van de Haarlemmermeer is een belangrijke troef van het gebouw. Vanaf een veelheid aan posities, ook vanaf de trap, kijkt men hierop uit. De volglazen atriumgevel opent zich zowel letterlijk en figuurlijk richting de polder en biedt zo tevens toegang tot een royaal dakterras aan deze zijde. De gevels zijn horizontaal geleed in een afwisseling van bandramen in aluminium kozijnen en gesloten stroken horizontaal geprofileerde staalplaat. Het pand bevindt zich in een cluster met een aantal andere gebouwen voor Asics, TNT en Schneider Electrics aan een ‘cul de sac’. Zowel in positionering als in hoofdvolume is gezocht naar een eenheid waarbinnen de individuele bedrijven echter wel herkenbaar blijven. De overeenkomst in eisen, draagstructuur en uitvoeringsmethodiek zorgt voor een natuurlijke verwantschap tussen de verschillende gebouwen.

hoofddorp / nederland

opdrachtgever
ovg projectontwikkeling

Links klein
Rechts klein