menu sluiten

Menno Rubbens: ‘Bouwen voor de eeuwigheid is niet meer van deze tijd’

Nederland staat voor een enorme bouwopgave, tegelijkertijd is er veel leegstand. Veel vastgoed is onverkoopbaar of onverhuurbaar, omdat het gedateerd is. “Het klassieke idee van vastgoed, dat je iets vastlegt voor de eeuwigheid, moeten we loslaten”, bepleit Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects in het FD. Flexibele, circulaire gebouwen hebben de toekomst.

meer flexibiliteit
“Functies van gebouwen veranderen continu, zeker in deze tijd. Een rechtbank kan ook best ooit een school worden, en een kantoor een appartementencomplex. Ook corona dwingt ons tot meer flexibiliteit,” aldus Menno Rubbens in Het Financieele Dagblad. “Bij cepezed zien we de onzekerheid die de toekomst meebrengt niet als vijand, maar omarmen die juist.”

minder leegstand
Volgens hem is daar wel een andere mindset over bouwen voor nodig. Te beginnen met het accepteren dat het meeste vastgoed geen vanzelfsprekende eeuwigheidswaarde heeft. Dit levert ook nieuwe kansen op. “Gebouwen die aan te passen of zelfs te verplaatsen zijn, kunnen een tweede, derde of zelfs vierde leven krijgen. Dat maakt het ook een aantrekkelijke investering. Er is zo veel minder kans op leegstand.”

cepezedgedachte
Met zijn bedrijf cepezedprojects ontwikkelt Rubbens daarom graag met ontwerpen van architectenbureau cepezed, omdat in het ontwerp al beter is nagedacht over het eindproduct. Dat start bijvoorbeeld met het gebruik van hoog kwalitatieve materialen en prefabricage in een fabriek onder gecontroleerde omstandigheden om een zo hoog mogelijk kwaliteit na te streven. Het voordeel daarvan is dat materialen op de bouwplaats snel te monteren zijn en veelal ook makkelijk te demonteren zijn. Dat voorkomt veel emissie van geluid en schadelijke stoffen tijdens het proces. The Green House in Utrecht, Bouwdeel D(emontabel) in Delft en de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam zijn voorbeelden van een ontwikkel-, ontwerp- en uitvoeringsproces dat de cepezedgedachte uitdraagt.

losmaakbaar
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is ontwikkeld als permanent gebouw dat tijdelijk een rechtbank is. Het kan door het ontwerp gemakkelijk van functie veranderen én zelfs van locatie. Kenners noemen dit hét voorbeeld van circulair en losmaakbaar bouwen. Momenteel wordt het gebouw gedemonteerd en verplaatst naar Enschede. Daar wordt het gebouw, met de bestaande onderdelen, opnieuw in elkaar gezet.

circulair anders dan recycling
Deze vorm van circulair bouwen is anders dan recycling. “Met recycling ga je van een hoogwaardig product terug naar de grondstof, om er vervolgens iets nieuws van te maken. Maar dit is veel efficiënter. Bouwelementen die je demonteert zijn direct en op hetzelfde niveau inzetbaar voor nieuwe bouwwerken”, aldus Menno Rubbens, die tijdens de Week van de Circulaire Economie werd uitgeroepen tot Circular Hero 2022. Een prijs van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees het gehele artikel op FD.nl.

lucas van der wee | cepezed
Leon van Woerkom
Lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000