menu sluiten

Bravis bouwt een compact en duurzaam ziekenhuis

team aan de schie (cepezed en vakwerk architecten)

Het nieuwe ziekenhuis van Bravis wordt compact, duurzaam en krijgt de vorm van een klaver. De buitenruimte wordt ingericht als een park. De afgelopen maanden zijn verschillende sessies gehouden samen met ruim honderd Bravis-medewerkers. Komend anderhalf jaar wordt het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

getrapte opzet
De architectencombinatie Team aan de Schie heeft het schetsontwerp voor het nieuwe Bravis ziekenhuis in Roosendaal gepresenteerd. Het toekomstige ziekenhuis komt op de Bulkenaar, een locatie aan de zuidwestzijde van de Brabantse stad. De nieuwbouw krijgt een getrapte opzet en is nergens hoger dan 24 meter. Het gebouw wordt ingebed in het door Karres en Brands ontworpen omringende landschapspark. De combinatie Team aan de Schie bestaat uit cepezed en Vakwerk Architecten, het landschapsontwerp voor de kavel wordt ontworpen door BoschSlabbers, Deerns is verantwoordelijk voor het installatieadvies en ABT voor de constructies.

korte loopafstanden
Daglichtinval is optimaal en patiënten en medewerkers hebben maximaal zicht op de groene omgeving. Dankzij korte loopafstanden vindt iedereen snel en makkelijk de weg. Bezoekersstromen worden binnen en buiten gescheiden van de ambulanceroute, logistieke bewegingen en het transport van bedden. In het park komen wandel- en fietspaden.

duurzaam
De duurzaamheidsambities van Bravis gaan verder dan de wettelijke eisen. Het nieuwe ziekenhuis wordt een volledig elektrisch gebouw, zonder gas, en krijgt een warmtekoudeopslag en zonnepanelen. De duurzaamheidsambitie geldt ook voor de landschappelijke omgeving, waar Karres en Brands rekening hield met de natuurlijke opvang van regenwater en voor de parkeerplaatsen halfverharding heeft toegepast.

vervolgproces
Nu het schetsontwerp klaar is, worden in de loop van dit jaar het voorlopig ontwerp en rond de zomer van 2024 het definitief ontwerp afgerond. De start van de bouw is gepland in 2026, zodat in 2029 in het nieuwe ziekenhuis zorg verleend kan worden aan de inwoners van West-Brabant en het oostelijk deel van Zeeland.

team aan de schie (cepezed en vakwerk architecten)
BoschSlabbers
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000