menu sluiten

cepezed ontwerpt nieuwbouw logistiek en milieu tu delft

cepezed en cepezedinterieur ontwerpen de nieuwbouw voor de dienst Logistiek & Milieu van de TU Delft. Het gebouw komt op de Campus Zuid van de universiteit, meet zo’n 2.200m² en gaat functioneren als opslag- en distributielocatie voor gassen en vloeistoffen gebruikt op de verschillende faculteiten. De voorziening wordt voor de campus een voorbeeld van duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusiviteit. cepezed werkt in het project nauw samen met Arcadis voor de constructies, Deerns voor de installaties en Alba Concepts voor de duurzaamheid.

zichtbaar en transparant
Logistieke centra en milieustraten zijn vaak ‘weggestopt’; met een gesloten architectuur achter een afwerende omheining. Maar het nieuwe Logistiek & Milieu op de TU-campus mag gezien worden! De dienst is immers een wezenlijke spil in het functioneren van de campus en de uiteenlopende faculteiten. Het gebouw is daarom vormgegeven met een vriendelijke, open en alzijdige uitstraling en sluit daarbij goed aan op de groene omgeving.

duurzaam en circulair
Daarnaast is het op veel vlakken duurzaam. Het streven is een BREEAM Excellent-certificering volgens de meest actuele richtlijnen. Aan de basis daarvan staat een minimalisatie van het materiaal- en energieverbruik. Voor de materialen die toch nodig zijn is het streven minimaal 80% non-virgin of biobased bouwstoffen toe te passen. Zo is de hoofddraagconstructie van het dak van hout en is het kalkzandsteen van de binnen- en buitenwanden hergebruikt. De betonvloer komt tot stand met hergebruikt granulaat. De gevelbeplating is van Corten, dat een warme en natuurlijke uitstraling heeft, onderhoudsvrij is en geen chemische coatings nodig heeft. Het gebouw wordt energieneutraal en niet aangesloten op het gasnet. Duurzame energie wordt lokaal gewonnen uit pv-panelen op het dak.

Het gebouw wordt bovendien gerealiseerd als demontabel en daarmee circulair bouwpakket. De hoofddraagconstructie, de insteekvloeren, het dak, de gevels en de gevelbekleding zijn allemaal optimaal losmaakbaar en herbruikbaar.

natuurinclusief en klimaatadaptief
Het gebouw en de inpassing ervan worden ook natuurinclusief en klimaatadaptief ontworpen. Alle drie de gekromde bouwbeuken zijn voorzien van groendakpakketten met volwaardige beplanting die zowel qua flora als qua fauna aansluit op de lokale biodiversiteit van het omliggende polderlandschap. Zo bieden de daken ook een fijne omgeving voor allerlei insecten en de fazanten die lokaal veel voorkomen. De groendaken vormen grootschalige waterbuffers en rondom het pand zijn retentiekratten in de grond opgenomen. Het streven is het gebouw te realiseren zonder hemelwaterafvoer op het riool.

functioneel, gezond en aangenaam
Het nieuwe Logistiek en Milieu wordt natuurlijk ook gewoon sterk functioneel en een gezonde, prettige plek om te werken. Er is goed nagedacht over de logistieke processen en de eisen daaraan. Zo is de voorplaats ruim genoeg voor de draaicirkel van vrachtwagens en zijn deuren en verkeerszones breed en optimaal geschikt voor het stoffentransport. De indeling is helder, overzichtelijk en kent een zonering gebaseerd op onder meer type stof, gebruik en toegankelijkheid.

Omdat de hele begane grondvloer vloeistofdicht wordt, is het pand bovendien zeer flexibel in het gebruik en bij wijziging van logistieke processen. Veel daglicht, natuurlijke ventilatie en een hoge mate van transparantie met lange zichtlijnen dragen bij aan een gezonde werkomgeving en een hoge verblijfskwaliteit.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000