menu sluiten

cepezed ontwerpt politiehuisvesting en 112-meldkamer apeldoorn

cepezed

cepezed en cepezedinterieurhebben de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe huisvesting van de politie en 112-meldkamer in Apeldoorn gewonnen. Uit vijf schetsontwerpen verkoos de selectiecommissie dat van cepezed onder meer vanwege de zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing, die zij krachtig en overtuigend in balans vond.

De 21 regionale meldkamers in Nederland zijn samengevoegd tot één Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) met tien locaties. Het nieuwe gebouw wordt er daar één van en vervangt de bestaande 112-meldkamers van Oost Nederland, Twente, Gelderland-Zuid en Midden-Gelderland. Politie, brandweer en ambulancediensten gaan erin samenwerken.

Het ontwerp van cepezed bestaat uit twee langgerekte volumes waarvan het ene spectaculair uitkragend dwars op de kop van het andere is gestapeld. Deze kop is vormgegeven als volglazen dop die functioneert als entree en als verbindingszone tussen beide bouwdelen, met onder meer een atrium en ontmoetingsplekken. Het ensemble landt op een groen, flauw oplopend talud waarin het onderste blok deels verzinkt. Het gestapelde volume heeft aan beide uiteinden voltransparante gevels die refereren aan het ‘wakend oog’ van de gebruikers. De bekleding van de gesloten geveldelen heeft een warme uitstraling die goed in de omgeving past.

De grote meldkamer in de onderbouw heeft een volledig vrije overspanning. Ook de bovenbouw met kantoor- en vergadervoorzieningen is kolomvrij en daarmee optimaal flexibel in indeling en gebruik. Veel aandacht is daarnaast besteed aan een gezonde verblijfsomgeving met onder meer royaal daglicht, groenelementen, een goede beheersing van temperatuur en luchtkwaliteit, een aangename akoestiek en een natuurlijk, emissievrij materiaalgebruik. Het interieur is voorzien in warme, aardse materialen met onder meer grafische accenten gebaseerd op de hedendaagse ICT-technieken die in het gebouw worden gebruikt.

In nauwe samenwerking met alle betrokkenen wordt momenteel hard gewerkt aan de verdere uitwerking van de plannen. Het gebouw als afgebeeld is dan ook nog een schets, niet het afgeronde en goedgekeurde definitieve ontwerp. Het begin van de bouw staat gepland voor medio 2020, de ingebruikname voor voorjaar 2022. IMd is bij het project betrokken als constructie-adviseur, Nelissen Ingenieursbureau verzorgt het advies op gebied van installaties en bouwfysica.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000