menu sluiten

circel

cepezed

De cirkel, daar draait het om tegenwoordig. Ook in de bouw. U heeft het vast al gemerkt. Ik heb het niet over de laatste managementstijl of een architectonisch verantwoord voortborduursel op de blobs van een paar jaar geleden. Nee, daar zult u ondergetekende niet over zien schrijven.

We zullen als grootste leverancier van broeikasgassen en supergebruiker van grondstoffen over moeten stappen op de circulaire economie. Er is geen ontkomen meer aan. Wat zegt u? De circulaire economie. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde-vernietiging te minimaliseren. De Circonomie noemen we het bij Booosting. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarbij grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Net als cradle-to-cradle kent het systeem een technische en biologische kringloop. Echter met besef dat onze energievoorziening nog lang niet voor 100% duurzaam is. En dat biedt mogelijkheden.

Het gebruik, de inzet en het bezit van grondstoffen en bouwcomponenten in de filosofie van de circonomie vraagt een totaal andere denkwijze. Maar wel een die interessante business-modellen oplevert. Hoe zou u als gevelbouwer naar de kwaliteit van uw product kijken als u na tien jaar de gevel weer van een gebouw zou moeten halen met als doel deze weer te hergebruiken? Het zelfde geldt voor een architect of opdrachtgever.

De circulaire economie kan het tij keren. Een radicale stap, dat wel. Maar het prettige bij een cirkel is dat u altijd weer uitkomt bij iets wat u al kent……..

Joost Heijnis, bouwtechnoloog cepezed, Delft

Gevelbouw 3 2015

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000