menu sluiten

gebouw tijdelijke rechtbank verhuist!

léon van woerkom | cepezed

Het gebouw van de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wordt de komende tijd gedemonteerd en op het ‘Kennispark Twente’ (gebied Business & Science Park/Campus UT) in Enschede weer volledig geremonteerd. Daar krijgt het een nieuwe functie als kantoor- en onderzoeksfaciliteit.

Het tijdelijke onderkomen bood de Amsterdamse rechtspraak voortgang tijdens de bouw van de nieuwe permanente rechtbank. Nu die is afgerond, gaat het gebouw als gepland verhuizen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de opgave destijds aanbesteed als Design, Build, Maintain & Remove-opdracht, die is gerealiseerd door dpcp, een samenwerking tussen cepezedprojects en Du Prie bouw & ontwikkeling. cepezed en cepezedinterieur ontwierpen het gebouw en Du Prie verzorgde de uitvoering. Mede om zijn hoge mate van circulariteit won het na oplevering zowel de Amsterdamse Architectuurprijs (Gouden AAP) als de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. In het rapport ‘Circular Buildings – een meetmethodiek voor losmaakbaarheid’ scoort het daarnaast het hoogst van alle getoetste projecten. Een belangrijke rol daarin spelen de demontabele constructie en vloeren, die cepezed ontwierp in nauwe samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs.

Gisteren vond de sleuteloverdracht, van het RVB aan dpcp, plaats die de nieuwe fase van het pand inluidt. Voor de verplaatsing heeft dpcp de expertise en ervaring ingeschakeld van Lagemaat uit Heerde, een bedrijf met gedegen achtergrond in de- en remontage van gebouwen. Aan de hand van een unieke codering gebaseerd op het 3d-model en een 3d-scan is de precieze positie van ieder onderdeel bekend. Kleinere elementen worden in containers vervoerd en grotere, zoals de loopbrug, worden direct op vrachtwagens geladen. Materialen die niet hergebruikt worden, verwerkt Lagemaat in andere projecten. Een minimale hoeveelheid wordt hoogwaardig gerecycled.

De demontageperiode begint al vandaag. Naar verwachting wordt het gebouw begin 2022 in gebruik genomen door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel.

Foto sleuteloverdracht - van link naar rechts: Ronald Rientjes (RVB), Menno Rubbens (cepezedprojects), Martijn Du Prie (Du Prie Bouw & Ontwikkeling), Gerd-Jan Jongerman (Lagemaat).


lucas van der wee | cepezed
jannes linders
léon van woerkom | cepezed
léon van woerkom
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000