menu sluiten

genius

cepezed

Toen ik gevraagd werd om nieuwe gastinspirator te worden voor de VMRG, was de eerste uitdaging om het succesvolle green inspirations thema (op zijn beurt opvolger van het even zo succesvolle light inspirations) voort te zetten. Bert (Lieverse) gaf bij zijn opdracht geen enkel kader of richtlijn mee. Ultieme vrijheid dus. Maar of dat de klus makkelijker maakte vroeg ik me na het gesprek op de terugweg in de auto direct af……

Het zette me in ieder geval aan het denken. Wat heeft de bouwindustrie nu echt nodig? Vanuit mijn rol als voorzitter van Booosting en bouwtechneut bij cepezed natuurlijk iets waar ik me op regelmatige basis mee bezig houdt. De oplossing zit in elk geval niet in nog meer domme meters maken. Maar het gaat bij de VMRG niet om zomaar een component: het gaat om de gevel. Toch niet het meest eenvoudige onderdeel van een gebouw. Tsja. Aan de andere kant: ook voor de gevelbranche geldt dat zij zich moet concentreren op de grote (maatschappelijke) vraagstukken van nu. Het zijn de bekende thema’s als leegstand, energieverbruik, de omslag naar de circulaire economie. Daar zitten niet alleen de problemen maar ook juist de kansen. Kansen die zich het beste in resultaten laten omzetten als deze collectief worden opgepakt.

Experimenteel natuurkundige Lichtenberg gaf het al (gekscherend) aan: ‘’ Everyone is a genius at least once a year. The real geniuses simply have their bright ideas closer together.’’ Maar hij had wel gelijk. Weg dus met de barrières. Kruip uit de hokjes en kijk over de schutting!

Met gecombineerde denkkracht komen ze er wel, de goede ideeën en oplossingen. De inspiraties. Niet alleen light, noch louter green. Maar in ieder geval eenvoudig, doeltreffend, slim. Bright.

Joost Heijnis, bouwtechnoloog cepezed, Delft

Gevelbouw 5 2014

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000