menu sluiten

natuurinclusieve gevelrekken oldelft geplaatst

Lucas van der Wee | cepezed

De gevelrekken van het nieuwe hoofdkantoor van Oldelft Ultrasound zijn geplaatst. Mede omdat het pand op de groene TU-campus in Delft staat, heeft cepezed ingezet op een ecologisch, natuurinclusief gebouw voor de ontwikkelaar en producent van medische apparatuur. De gevelrekken spelen daarbij een centrale rol en zijn straks helemaal begroeid met een mix van klimplanten. De groenintegratie en de circulaire bouwmethodiek dragen bij aan een BREEAM-Excellent certificering van Oldelft.

De rekken bestaan uit gebouwhoge, stalen kokerframes met een draadmat die geschikt is voor zowel slingerende als niet-slingerende klimplanten. De gevelrekken staan haaks op de gevel en gaan zo ook hinderlijke lichtinstraling voor de gebruikers tegen. Elk rek heeft een eigen fundering.

De begroeiing bestaat uit een diversiteit van specifiek geselecteerde klimplanten. Bij de keuze is gelet op zowel de fysische als esthetische kwaliteiten van de planten. Denk aan zonbehoefte, waterbehoefte en vorstbestendigheid van een soort, maar ook aan de groeikarakteristiek. De wisteria is bijvoorbeeld een enorm snelle groeier, maar wordt aan de onderkant steeds kaler. De plant wordt daarom gecombineerd met een relatief laag blijvende klimplant als de bosdruif, zodat de rekken op ieder niveau bedekt zijn.

Ook zijn de planten zo gekozen dat ze een aantrekkelijke habitat vormen voor verschillende vogels en insecten. Zo is de hedera een goede leefomgeving verschillende insecten en kleinere vogelsoorten als de mus. Bijen en vlinders houden specifiek van bloeiende planten als de klimhortensia. Verder is rekening gehouden met de seizoenen: om te voorkomen dat de rekken in de koude maanden helemaal kaal worden, is gekozen voor soorten die op verschillende momenten in het jaar blad dragen.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
cepezed
lucas van der wee | cepezed