menu sluiten

newsflash! the green house in nos journaal

lucas van der wee | cepezed

Het door cepezed ontworpen paviljoen The Green House in Utrecht blijft spraakmakend. Afgelopen vrijdag 21 februari besprak het acht uur journaal van de NOS het inmiddels twee jaar oude gebouw weer als voorbeeld van circulariteit en verduurzaming van de bouw.

europese top

Op weg naar een circulaire economie doet Nederland het heel aardig, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Nederland staat in de Europese top als het gaat om het recyclen van afval. We gebruiken relatief weinig materialen zoals asfalt en grondstoffen en er is geen land in Europa dat meer recyclet dan Nederland. Ook in de bouw worden grote sprongen gemaakt.

circulair ontwerp

cepezed ontwierp het horecapaviljoen The Green House voor een groot deel met hergebruikte materialen en zo dat het over vijftien jaar demontabel is om elders weer opgebouwd te worden. De fundering bestaat uit prefab betonblokken en de staalconstructie is niet gelast maar geschroefd ('droog' gemonteerd). De begane grond bestaat uit klinkers van de Waalkade in Tiel, terwijl de gevel goeddeels is opgebouwd uit oude rookglazen panelen van het voormalig aangrenzende kazernegebouw, dat cepezed duurzaam transformeerde tot Rijkskantoor De Knoop.

transitieteam circulaire bouweconomie

Het kabinet heeft het voornemen de hele economie vóór 2050 circulair te maken. Directeur van ontwikkelaar cepezedprojects Menno Rubbens maakt voor dit streven deel uit van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, dat werkt in opdracht van het kabinet en specifiek is gericht op een circulaire bouw. Met The Green House en andere circulaire projecten draagt cepezed daaraan al actief bij.

uitzending nos

Benieuwd naar het hele NOS-fragment? Bekijk het hier!

cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000