menu sluiten

paris proof-gezondheidscampus voor hogeschool van amsterdam

Het bestaande Tania Leonhuis van de HvA wordt duurzaam verbouwd en verdubbelt in oppervlakte door een uitbreiding. Het onlangs gepresenteerde schetsontwerp maakt duidelijk dat deze oud- en nieuwbouw straks aanvoelen als één, zinderende gezondheidscampus. Dit komt vooral doordat binnen overal zicht is op wat er in de praktijklokalen gebeurt.

praktijkonderwijs
In het Tania Leonhuis, gelegen naast het Amsterdam UMC, volgen studenten van de HvA een studie aan de faculteit gezondheid of aan 2 opleidingen van de faculteit techniek. Deze studies bestaan voor een groot deel uit praktijkonderwijs, in onder meer verpleegkunde, fitness, fysiotherapie, ergotherapie, forensisch onderzoek en biomedische technologie.

samenwerken
De praktijkruimtes zijn georganiseerd rond het ‘hart’ van het gebouw, met verschillende trappenhuizen en een podiumtrap, dubbelhoge ruimtes en een verbindende middenas met aan beide uiteindes een entree. Ook de bestaande collegezaal en het restaurant grenzen aan deze as. Extra buitendeuren geven toegang tot een tuin of daktuin en zijn bestemd voor een buitenles of zelfstudie. De opleidingen kunnen door de centrale ligging van de nieuwe praktijkruimtes en labs onderling samenwerken en gebruikmaken van elkaars faciliteiten.

paris proof
De HvA heeft een hoge duurzaamheidsambitie. Het streven is een Paris Proof-gebouw met een duurzaamheidsniveau van BREEAM Outstanding en WELL Platinum - het behoud van het bestaande is ook een vorm van duurzaamheid. Met een paar slimme ingrepen sluit de oudbouw van het Tania Leonhuis, een onderwijsgebouw uit de jaren negentig, straks mooi aan op de nieuwbouw. Op de begane grond en de eerste verdieping worden wanden weggebroken. Ook de gevel aan de oostzijde verdwijnt, hier loopt straks de middenas. De overige 3 gevels worden drastisch verduurzaamd.

meubel
Nu het schetsontwerp (SO) is gepresenteerd werkt cepezed het voorlopig ontwerp (VO) uit en specificeert cepezedinterieur de ontwerpen voor het vaste meubilair. De podiumtrap met eronder de balie is bedacht als een groot meubel. Voor het VO zoeken we de optimale verhouding tussen hout en staal in de constructie. Hout is het uitgangspunt, maar als een overspanning erg groot is, zoals bij de sporthal, is een vakwerkspant van staal ruimtelijk gezien efficiënter. Alle ingrepen worden gedaan met het oog op het creëren van een prettig en open onderwijsgebouw, waar het begrip ‘gezondheid’ tastbaar en zichtbaar is.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000