menu sluiten

ronald schleurholts cojureert bna beste gebouw van het jaar

lucas van der wee | cepezed

cepezed-partner Ronald Schleurholts is deze editie jurylid van de architectuurcompetitie BNA Beste Gebouw van het Jaar. Vorige week bezocht de jury samen een brede selectie projecten en maakte een keus voor de nominaties.

jurysamenstelling
Voorzitter dit jaar is voormalig politica en eurocommissaris Neelie Kroes. De vertegenwoordigers uit het veld zijn dit keer Rob van Kalmthout (directeur concepten bij Heijmans Vastgoed), Emile Spek (directeur Huisvesting en Techniek bij het Amsterdam UMC), en naast Ronald de architecten Saartje van der Made en Jolijn Valk.

coronavrij toeren
De juryleden hebben eerst individueel alle inzendingen doorgenomen. Daarna hebben ze via Zoomsessies een voorselectie gemaakt. Vorig week toerde de jury volledig coronaproof in een grote bus door het land. De leden bezochten een kleine twintig projecten en werden daar rondgeleid door de gebruikers, niet door de architecten. Het zoeken was naar het beste gebouw, niet de beste architect.

rijke oogst
Ronald en de andere juryleden vonden het een rijke oogst dit jaar. Ronald: “Van grote spectaculaire gebouwen tot gebouwen die juist spectaculair zijn in hun precisie, helderheid en afgewogen detaillering. Mij viel op dat een behoorlijk aantal gebouwen is ontworpen in nauwe samenwerking tussen jonge en gevestigde bureaus, of tussen een architectenbureau en een interieur- of landschapsbureau. Soms zo gestuurd door opdrachtgevers, andere keren vanuit de eigen wens van de ontwerpers.”

nominaties
Uiteindelijk nomineerde de jury tien kanshebbers in de categorieën particuliere woonbeleving, leefbaarheid & sociale cohesie, stimulerende omgevingen en identiteit & icoonwaarde. Je kunt ze bekijken op de website van de BNA, waar je ook kunt stemmen voor de publieksprijs. Naar aanleiding van de competitie schreef Volkskrant-journaliste Kirsten Hannema een beschouwend artikel over de huidige stand van zaken in de architectuur. De winnaar wordt bekend gemaakt op 22 oktober.

ronald schleurholts | cepezed
ronald schleurholts | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000