menu sluiten

Seinpost Barendrecht op en top circulair

Voor ProRail ontwerpt cepezed een nieuwe verkeersleiding- en incidentenbestrijdingspost (VL/ICB-post) in Barendrecht. Het ontwerp haalt een circulariteitsprestatie gebouwen (CPG) van 9 uit 10, een gemeentelijke praktijkrichtlijn (GPR) van 44.5 uit 50 en een BREEAM Excellent-kwalificatie. Knap voor een gebouw dat 24/7 wordt bemand en vol staat met installaties.

energieneutraal
De nieuwe VL/ICB-post staat naast het station en bevat behalve een seinzaal onder meer een stalling voor voertuigen, een oefenruimte en kantoren. Het gebouw is energieneutraal - er liggen zonnepanelen op de daken en op de overkapping van de fietsenstalling. De daglichtinval is optimaal, om daglicht te egaliseren worden ook ‘light tubes’ gebruikt. En de installaties zijn zo efficiënt mogelijk gesitueerd. Voor de koeling wordt bijvoorbeeld buitenlucht gebruikt en verwarmen gebeurt met restwarmte. Het gebouw is bovendien de- en remontabel en bestaand ProRail-meubilair wordt hergebruikt. Buiten staan perronbanken en ligt spoorgrind.

bamboe
De ongebruikelijk hoge duurzaamheidsscore van de seinpost in Barendrecht wordt mede gehaald door de gevels af te werken met bamboe en te kiezen voor vloerbedekking van gerecycled garen en petflessen. De gemeenschappelijke ruimte bestaat uit een centrale trap en ‘cascade’ van hout. Het buitenruimteontwerp van Buro Sant & Co houdt rekening met ecologische waardes en aan de gevel komen onder meer nestkastjes voor lokale vleermuizen. Taluds zijn biodivers beplant en isoleren het gebouw.

ambitieuze opdrachtgever
Projecten als de seinpost in Barendrecht geven cepezed de kans te laten zien wat er mogelijk is met biobased en circulair materiaal en natuurinclusief ontwerp. Maar dat kan alleen met een ambitieuze opdrachtgever. ProRail stelde al in de tenderfase hoge eisen aan duurzaamheid, waar in het verdere traject niet aan is gemorreld. Factoren als energie, toekomstwaarde, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit zijn verweven, een aanpassing van het een heeft effect op het ander. Daarom toetste cepezed deze doelen meermaals gaandeweg het ontwerpproces.

Meer weten over het project? Bekijk hier de verkeersleidingspost ProRail

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000