menu sluiten

verslag netwerkevent architectenweb modulaire woningbouw

cepezed-partner en architect Paddy Sieuwerts was donderdag 14 februari één van de vier sprekers op het Architectenweb-netwerkevent over modulaire woningbouw. Op de Amsterdamse locatie van ontmoetingsplek Broeinest deelde Sieuwerts cepezed’s visie op en aanpak van dit thema.

Nederland lijdt aan woningnood en fors gestegen huizenprijzen. Modulaire woningbouw kan bijdragen aan oplossingen hiervoor; bouwen met geprefabriceerde, modulaire elementen kan het proces immers aanmerkelijk versnellen. Omdat deze elementen ook goed herbruikbaar zijn, biedt modulair bouwen bovendien goede mogelijkheden voor meer circulariteit in de woningbouw.

Sieuwerts vertelde over de principes en methoden die cepezed op het gebied van modulair bouwen voorstaat en toepast. Het belangrijkste kenmerk hiervan is de uitwerking van een kit of parts met een focus op de verbindingen tussen de verschillende elementen. Dit maakt bouwen snel en eenvoudig en biedt steeds een hoge mate van flexibiliteit in proces en gebruik. cepezed gebruikte al een kit of parts voor zijn Heiwo-woning uit 1982, die uitgroeide tot een ware klassieker binnen de modulaire woningbouw.

In woningbouw- en andere projecten waaraan cepezed momenteel werkt, zoals ’t Eemgoed in de gebiedsontwikkeling Oosterwold bij Almere, is de benadering nog altijd actueel. Bij de transformatie tot congrescentrum en hotel van het historische arsenaal in Delft blijft de bestaande staat volledig intact; de moderne hotelkamers inclusief sanitaire units zijn ontworpen als volledig modulaire toevoegingen die later ook gemakkelijk weer te wijzigen of verwijderen zijn.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het volledige verslag op architectenweb.nl.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000