menu sluiten

Vijf jaar The Green House: ‘bezoekers denken soms: waar zijn we beland?’

Voorheen waren het ramen van de Knoopkazerne, nu is het de gevel van The Green House. Vijf jaar geleden transformeerde cepezed de voormalige Knoopkazerne in Utrecht naar Rijkskantoor de Knoop. Overgebleven materiaal werd hergebruikt om The Green House te bouwen; een circulair horecapaviljoen met een restaurant, vergaderruimtes én een urban farm van 80 m². Het hele gebouw is demontabel en zal over 10 jaar weer uit elkaar gehaald worden. Voorlopig draait The Green House nog op volle toeren.

Na deze tijd zijn we benieuwd, hoe ervaart de gebruiker het gebouw? Hiervoor spraken we met Rogier, hij werkt sinds de opening bij The Green House.

Wat vinden jullie van je werkplek, hoe ervaren jullie de ruimte?
“Het is heel mooi, elke dag weer een feestje. De sfeer is erg fijn en licht. De groene wand zorgt voor een schone lucht en een natuurlijke airco. In de zomer kan het soms toch wel warm zijn, het is natuurlijk een soort kas. Gelukkig blijft dat wel beperkt.”

Hoe zijn jullie nu met circulariteit bezig?
”Wat hebben we nog en wat kunnen we daarmee. Als we dan toch iets nodig hebben, zoeken we naar tweedehands spullen.” Vanuit dit startpunt zijn ze begonnen, het paviljoen zelf is zelfs ontstaan uit overgebleven materiaal. Het zoeken naar een nieuwe bestemming voor spullen streven zij dus nog steeds na. Ook zijn ze bezig met nieuwe toevoegingen aan het concept: “We hebben bijvoorbeeld meer kruiden in het restaurantdeel geplaatst. Dit verrijkt de ervaring van het restaurantbezoek, omdat het ook bijdraagt aan een stukje bewustwording.”

In de Nederlandse bouwwereld wordt The Green House vaak aangehaald als voorbeeld voor circulariteit en verduurzaming in de bouw. Hoe merkbaar is dit voor jullie?
“Mensen komen dan kijken, een rondje lopen en een bakje koffie drinken om het gebouw ook even ‘echt’ te ervaren. Dan kunnen wij vervolgens mensen inspireren met de menukaart, waar achter elk menu wel een verhaal schuil gaat.” Ze krijgen volgens Rogier veel aanvragen voor rondleidingen en regelmatig stappen mensen binnen om het gebouw te bekijken. Veel bezoekers komen bewust af op het circulaire concept, bedrijven die meer willen weten over bijvoorbeeld verduurzamen. “We hebben door onze centrale ligging ook wel vaak mensen die op zoek zijn naar een hamburger of een saté. Die denken dan wel eens ‘waar zijn we beland?’ Dan vertellen we wat we wel hebben en raken ze vaak toch nieuwsgierig naar het verhaal erachter.”

Het gebouw is tijdelijk en zal over 10 jaar gedemonteerd worden. Zijn er al toekomstplannen?
Het is nog niet duidelijk wat er precies voor in de plaats gaat komen, ook is nog niet duidelijk waar het restaurant over 10 jaar staat. “Maar het concept is niet verbonden aan de plek.” Vertelt Rogier. “Sterker nog, het zou misschien wel goed zijn om van plek te wisselen, zodat je in een andere omgeving weer mensen kan inspireren met ons circulaire concept.”

Meer weten? Bekijk het project The Green House

Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000