menu sluiten

Vroeg voorbeeld van losmaakbaarheid nu te koop

Leon van Woerkom

De urgentie om circulair te bouwen is groot. Om het gebruik van nieuw materiaal in de toekomst te beperken zouden we vooral losmaakbare gebouwen moeten ontwerpen. Alba Concepts ontwikkelde een methode om de losmaakbaarheid van een gebouw te meten: Building Circularity Index (BCI). cepezed streeft naar een hoge index. Sterker nog, we bleken die al gehaald te hebben met een dertig jaar oud ontwerp.

remontabel
Onder 'losmaakbaarheid' verstaat Alba Concepts de mate waarin een gebouw remontabel is, dus de mate waarin elementen gedemonteerd en opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit kan voor een ontwerp worden uitgerekend, maar ook voor een bestaand gebouw. cepezeds twee (z)onder één kap woning scoorde met 72 procent zeer hoog op losmaakbaarheid. De inmiddels dertig jaar oude woningen laten zien dat cepezeds kit of parts-methode relevant én duurzaam is.

De BCI betreft onder meer de mate van hergebruik, demontabel bouwen, circulair beheer-en onderhoud en het mogelijk toepassen van circulaire verdienmodellen. De meetmethode is te integreren in bestaande duurzaamheidsinstrumenten zoals BREEAM-NL en Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

twee (z)onder één kap
De twee woningen van cepezed zijn zo ontworpen dat ze volledig uit elkaar te halen zijn, enkel de fundering zou achterblijven. De woningen hebben een heldere plattegrond met in het midden diagonaal een serviceblok, dat doorloopt tot de tweede verdieping. Het vrijstaande serviceblok bevat alle natte functies en maakt in de ruimte eromheen lange zichtlijnen en veel daglichtinval mogelijk. De buitenste schil bestaat uit RVS-platen gemonteerd op isolerende sandwichpanelen, afgewisseld met grote glaspartijen.

kansen
De staalconstructie, RVS- en golfplaten en de sandwich-, MDF, HPL panelen zijn beoordeeld als gemakkelijk losmaakbaar. Maar de toetsing laat ook zien waar nog kansen liggen, zoals funderingsbalken die ontkoppelbaar zijn ten opzichte van elkaar. Of het gebruik van demontabele systeemwanden voor de woningscheiding. Met deze kennis kunnen we onze kit of parts-methode blijven innoveren.

De Twee (z)onder één kap viel meermaals in de prijzen, zoals op de projectpagina te zien is. En over losmaakbaarheid gesproken: momenteel maakt een van de woningen zich los van zijn eigenaar, deze woning is te koop en hier te bezichtigen.

Ook verscheen het artikel Jan verkoopt zelfontworpen én met architectuurprijs bekroonde villa: ‘Alles behalve doorsnee’ in het AD.

Leon van Woerkom
Leon van Woerkom
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000