menu sluiten

wonen in de binnenstad? transformeer een parking

Aan het Noordse Bosje in het centrum van Hilversum wordt parkeren in een hoge betonkolos ingeruild voor wonen. Een scherpe move en een slim ontwerp, waarin twee parkeerlagen behouden blijven, net als de winkelruimte op de begane grond en in de kelder. Wonen kan in de nieuwe lagen daar bovenop.


uitstraling
De parkeergarage aan het Noordse Bosje is al jaren niet volledig bezet. Daarom turnt ontwikkelaar Cocon een deel ervan om tot appartementen. Het ontwerp van cepezed houdt rekening met de uitstraling van het gebouw: massiviteit maakt plaats voor ruimtelijkheid. Met een brede, begroeide gevelband en ijle balkons voegt het gebouw straks veel toe aan de stenige straat.

groene gevel
De onderste vier lagen - kelder, begane grond en twee parkeerverdiepingen - worden gestript. De twee parkeerverdiepingen zijn visueel achter een brede band gelegd, met lamellen die voor natuurlijke ventilatie zorgen. Deze lamellen zijn voor een groot deel begroeid met klimplanten. De appartementen op de zes verdiepingen erboven krijgen balkons met glazen borstweringen en groen over twee lagen. De indeling verspringt om ook in deze gevellaag de ruimtelijkheid te sublimeren.

licht & lichtgewicht
De verdiepingen met appartementen zijn in een nieuw bouwdeel gevat. Sloop van de bestaande verdiepingen was nodig omdat zij niet hoog genoeg zijn voor een woonfunctie. cepezed koos voor een licht staalskelet, dat een andere indeling mogelijk maakt: in de lengterichting is het midden een aaneenschakeling van vides en galerijen, waar links en recht de voordeuren op uitkomen. Door een daklicht valt daglicht langs de voordeuren tot diep in het gebouw.

luxe & gemeenschappelijk
De brandtrap en vluchtweg aan het zuideinde van deze open corridor zijn gecombineerd met grote, collectieve balkons over twee verdiepingen. Galerijen vormen bij elke vier voordeuren een pleintje - ook dit is gemeenschappelijke ruimte, maar intiemer. Op de begane grond komen eveneens ruimtes voor collectief gebruik, zoals een fitnesszaal en werkplekken annex ruimte voor overleg. Met die laatste ruimte kan de gemeenschappelijkheid zelfs worden doorgetrokken tot op buurtniveau.

duurzaam
Ontwikkelaar Cocon zet in op een superduurzaam gebouw, met een BREEAM Excellent-certificaat. Vandaar de aandacht voor zaken als pv, regenwateropvang, daglicht en biofilic-aspecten. We werken momenteel de details verder uit en luisteren in het participatietraject naar de opmerkingen van omwonenden, zodat er binnenkort een mooi en gedragen definitief ontwerp ligt.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000