menu sluiten

The Green House 

Toen cepezed de voormalige Knoopkazerne in Utrecht ging transformeren tot Rijkskantoor De Knoop, vroeg opdrachtgever het Rijksvastgoedbedrijf ons ook om een oplossing voor de open ruimte tussen de Knoopkazerne en het naastgelegen hoofdkantoor van de Rabobank. Die oplossing werd The Green House.

  • opdrachtgever(s)
  • rijksvastgoedbedrijf
  • locatie
  • Utrecht
  • gebruiker(s)
  • Horeca en verhuur vergaderzalen
  • expertise(s)
  • cepezed, cepezedprojects
lucas van der wee | cepezed

Tijdelijk en levendig  

Onze opdracht was een tijdelijke invulling van het terrein: de locatie zou namelijk pas over vijftien jaar definitief worden bebouwd. cepezed ontwikkelde daarom een plan waarin zowel de functie als de architectuur volledig circulair zijn.

The Green House biedt onderdak aan een circulair horecaconcept plus vergaderfaciliteiten. Daarnaast is het gebouw volgens de principes van circulariteit geheel demontabel. Inclusief de fundering van prefab betonblokken. Na gebruik hier is het eenvoudig uit elkaar te nemen en elders weer op te bouwen.

Tijdelijk en levendig
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

Bouwpakket  

Het tweelaagse paviljoen is dus een 'bouwpakket'. Het heeft een demontabel staalskelet van gegalvaniseerde profielen. De maatvoering is afgeleid van die van de rookglazen gevelpanelen van de voormalige Knoopkazerne; deze zijn hergebruikt voor de tweede huid en de kas van het paviljoen.

De vloer is ook circulair en bestaat uit straatklinkers afkomstig van een oude kade in Tiel. Ze liggen op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingsvloer bestaat uit eerder gebruikt hout.

Bouwpakket
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

100% recyclebaar  

Voor het dak kozen we een lichte staalplaat voorzien van perforatie en akoestische demping. Met een glazen vliesgevel is de plint van het paviljoen volledig transparant. Voor de dichte delen van de verdiepingsgevel zijn geprefabriceerde houtskeletpanelen gebruikt. Deze zijn 100% recyclebaar en (H)CFK-vrij.

100% recyclebaar
lucas van der wee
cepezed

Groente uit eigen Green House  

De vertical farming-kas van 80 m² ligt op de verdieping, naast de vergaderzalen. Hier worden groenten en kruiden voor de restaurantkeuken geteeld. Dankzij een vide in het paviljoen kun je de vrij toegankelijke kas vanuit het restaurant beneden goed zien.

Ook de grote groenwand draagt belangrijk bij aan de beleving van The Green House.

Groente uit eigen Green House
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • primaire opdrachtgever: rijksvastgoedbedrijf
  • gecontracteerd consortium: r creators (strukton, ballast nedam en facilicom)
  • interieurontwerp: coster design
  • constructies: pieters bouwtechniek
  • installaties: strukton worksphere
  • advies circulair bouwen: cepezedprojects
  • bouwfysica & duurzaamheid: dgmr
  • hoofdaannemer: ballast nedam
  • installateur: strukton worksphere
  • staalconstructie: kampstaal
  • gevels: de groot & visser

prijzen & nominaties

  • Nederlandse duurzaam bouwen awards | 2019 | publieksprijs
  • nederlandse duurzaam bouwen awards | 2019
  • architecture & circular economy juryprize | 2018 | gg-awards
  • Nederlandse bouwprijs | 2018
  • entree awards | 2018 | Best hospitality concept
  • duurzaamheidsprijs Utrecht | 2017
klik om door te gaan