menu sluiten

Lodewijk Luken, architect 

Lodewijk werkt sinds 2020 bij cepezed. Hij vertaalt harde technische eisen op een creatieve manier naar een ruimtelijk plan. Uitkomsten en ideeën maakt hij concreet en visueel, veelal door middel van handschetsen.

Lodewijk rondde de bachelor Architectuur af aan de TU Delft met verschillende uitwisselingen naar Oostenrijk en Noorwegen. Waar het in Delft vooral draait om concepten en ideeën, ging het in het buitenland juist over de techniek en bouwbaarheid. Na het afronden van zijn bachelor werkte Lodewijk een jaar bij een stedenbouwkundig bureau in Rio de Janeiro. Ook woonde en werkte hij daar bij verschillende ecocenters, waar zijn aandacht uitging naar biobased bouwprojecten.

Voor zijn master Architectuur keerde Lodewijk terug naar Delft, waar hij voor zijn afstudeerproject een circulaire strategie voor het Braziliaanse eiland Paquetá ontwierp. Hierin verenigde hij de vakgebieden architectuur en Industrial Ecology. De uitkomst: zelfvoorzienendheid kan hand in hand gaan met het behoud van cultuur en het kan de gemeenschap versterken. Na zijn master werkte hij bij architectenbureau Superuse aan circulaire bouwprojecten.

Wat Lodewijk aanspreekt aan cepezed is de focus op kwalitatieve, bouwbare ontwerpen met minimaal gebruik van materiaal. Ook de toekomstbestendigheid van de cepezed-gebouwen past bij zijn visie op architectuur. ‘Verschillende onderdelen in het ontwerp blijven los van elkaar, waardoor de gebouwen aanpasbaar of uit elkaar te halen zijn’, aldus Lodewijk.

Een project waar Lodewijk in het bijzonder trots op is, staat aan het Noordse Bosje in Hilversum. Hier wordt een betonnen parkeerkolos getransformeerd naar een licht appartementengebouw met in de onderste drie lagen - nog steeds - winkels en een parkeerfunctie. Lodewijk is trots op deze duurzame oplossing met mooie, lichte woningen, ondanks de complexiteit van de binnenstedelijke locatie.