vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

ns ov-balie

cepezed heeft in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen een nieuw prefab reisinformatiepunt, de OV-balie, ontworpen. Op een dertigtal NS stations in Nederland hebben deze de oude informatiebalies vervangen. De nieuwe OV-balie is ten opzichte van de oude balies compacter, robuuster en up to date in uitstraling in relatie tot de huidige identiteit van NS.

Het geklimatiseerde meubel bevat een eenpersoonsbalie met onder meer een beeldscherm, printer, folderdisplay en kastruimte en vormt een werkplek waar medewerkers zowel staand als zittend kunnen werken. Daarnaast is de cabine gemakkelijk verplaatsbaar en zo desgewenst ook buiten bruikbaar. Omdat het informatiepunt van alle zijden zichtbaar, herkenbaar en benaderbaar moet zijn, heeft het een driehoekige vormgeving met vriendelijk afgeronde hoeken.

De uitstraling van de balie is zo transparant mogelijk en biedt tevens goede beschutting aan de medewerker(s). Het prefab bouwsysteem heeft een strakke en serene materialisatie grotendeels van rvs en glas, met een verfijnde detaillering van de huid, die deels is voorzien van folie.
De plinthoogte is afgestemd op een efficiënte schoonmaak van de vloer rondom. Vanwege de wisselend situationele omstandigheden op het station, zoals strooiroest en boenmachines, evenals duurzaamheidsaspecten is de zichtbare staalconstructie volledig in rvs uitgevoerd. De niet-zichtbare frames zijn uitgevoerd in verzinkt staal. De staalkwaliteit is afgestemd op het gebruik in de stationsomgeving.
Voor de grafische elementen in en op de units is nauw samengewerkt met het bureau van information designer Paul Mijksenaar, dat ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de algemene stationsbewegwijzering in Nederland. Conform hieraan is de bovenrand bijvoorbeeld blauw oplichtend met witte belettering in NS-signage. De werkverlichting is geïntegreerd in het plafond, dat in bemande situatie één groot lichtvlak vormt en zo ook bijdraagt aan de zichtbaarheid van de NS-medewerker. In onbemande situatie is het plafondlicht uit en het informatiebeeldscherm naar buiten gericht, zodat reizigers zelf informatie kunnen aflezen. Onbemand is de balie daarnaast afgesloten met een strak in de vormgeving geïntegreerd glazen schuifluik voorzien van een contragewicht dat via een ingenieus systeem van binnen uit te bedienen is.

nederland

opdrachtgever
nederlandse spoorwegen

vorige pagina
volgende pagina