menu close

control room east netherlands 

The 21 regional Police Control Rooms in the Netherlands have been merged into one National Control Room Collaboration. The Apeldoorn combined Police Station and 112 emergency control room is one of the 10 new locations. cepezed was commissioned to design the building through a European tender. From 2022 onwards, the police, fire and ambulance services will work together in this building.

  • client(s)
  • national police
  • location
  • apeldoorn
  • user(s)
  • police, fire brigade, ambulance
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

healthy place to be and warm interior  

Our design consists of two elongated volumes, one of which is stacked spectacularly on the other and projects out at right angles. The stacking contains a high atrium which functions as the entrance. Fitted with cascading staircases, it is also the zone connecting the different storeys of the building. Additionally, the atrium holds a mix of meeting places and touchdown workplaces.

We have paid a great deal of attention to creating a healthy place to be. The building receives generous daylight and contains a lot of greenery, while temperature and air quality are fully controllable. Also, it has pleasant acoustics and it comes about using a minimum of materials, which are sustainable moreover. The interior has been designed with warm, earthy tones and materials. It contains accents based on the natural surroundings of the Veluwe area in which Apeldoorn is located.

healthy place to be and warm interior

indeling en gebruik optimaal flexibel  

Het ensmeble ligt in een groene omgeving met een oplopend talud rond het gebouw. Het gestapelde volume heeft aan beide uiteinden voltransparante gevels die refereren aan het 'wakend oog' van de gebruikers. De cortenstalen bekleding van de gesloten geveldelen heeft een warme uitstraling die goed in de omgeving past. De grote meldkamer in de onderbouw heeft een volledig vrije overspanning. De bovenbouw met kantoor- en vergadervoorziekingen is bij de uitkragingen ook volledig kolomvrij. Daarmee zijn de indeling en het gebruik optimaal flexibel.

Passend bij de duurzaamheidsambities van de opdrachtgever voldoet het complex geheel aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).

indeling en gebruik optimaal flexibel

partners

  • client: police
  • project management: arcadis
  • interior design: cepezedinterieur
  • stability: imd raadgevende ingenieurs
  • building services, building physics & sustainability: nelissen ingenieursbureau
  • landscaping: bosch slabbers landschapsarchitecten
  • lighting design: robert jan vos lichtontwerp en -advies
click to continue