menu close

House and studio on the Rietveld 

For a couple with their own graphic design bureau, cepezed designed a special place to live and work on the Rietveld, a small canal in Delft. The building represents a controversial mix of old and new: it combines the complete reconstruction of a monumental 16th-century house with ultramodern new-build.

  • client(s)
  • Petr van Blokland en Claudia Mens
  • location
  • Delft
  • user(s)
  • Petr van Blokland en Claudia Mens
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed bouwteam
lucas van der wee | cepezed

Layout of the house  

The monument and the new-build are spatially linked via a central, open stairwell and a fully transparent connecting zone of toughened glass that also functions as entrance. The ground floor of the combined whole is reserved for working, with the living areas on the first and second floors.

Layout of the house
lucas van der wee | cepezed
cepezed
lucas van der wee | cepezed

Modern harmony  

The monumental part has been rebuilt using the authentic materials, while the new-build is largely executed in steel and glass. Through careful coordination of scale, size, rhythm and detailing, the new-build blends quietly and pleasantly into the otherwise historic cityscape.

Modern harmony
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed

partners

  • client: petr van blokland en claudia mens
  • stability: abt
  • building services: elders rust bedrijven
  • construction coordination: bouwteam general contractors
  • fa├žades: oskomera, betuwse glasgroothandel
click to continue