vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

cepezed wint tender politie eenheidsbureau den haag

cepezed heeft samen met cepezedinterieur, IMd raadgevende ingenieurs, Buro Sant en Co en Ingenieursbureau Multical de ontwerpaanbesteding voor het nieuwe Eenheidsbureau Den Haag van de politie gewonnen. In een separaat perceel verzorgt Nelissen Ingenieursbureau het installatieontwerp.

Prominent zichtbaar vanaf de Utrechtsebaan wordt het ruim 55.000 m² grote gebouw gerealiseerd aan de rand van het voormalige bedrijvengebied de Binckhorst. Het ontwerp sluit nauw aan bij zowel het bestaande stedelijk karakter daar als de actuele ontwikkelingen gericht op gemengd wonen, werken en recreëren in een industriële sfeer. Het gebouw wordt alzijdig, krijgt een hoge mate van transparantie en zoekt expliciet aansluiting bij bestaande bouwhoogtes, straatprofielen en zichtlijnen. 

Het nieuwe Eenheidsbureau gaat plaats bieden aan politieafdelingen die nu nog zijn verspreid over meerdere locaties, waaronder het huidige hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag, nu gevestigd aan de Burgemeester Patijnlaan. Met veel fysieke en visuele verbindingen is de nieuwbouw mede sterk gericht op interdisciplinaire samenwerking. In het ontwerpvoorstel is het complexe programma grofweg verdeeld over drie gestapelde gebouwsecties: een plint met open karakter en grondgebonden functies, een middendeel met parkeren en een bovendeel met alle vergader-, kantoor- en samenwerkfuncties. 

In het voorstel wordt de onderbouw doorsneden door een ‘canyon’ met een belangrijke functie in de ontsluiting, routing, oriëntatie en daglichttoetreding. De parkeerlagen zijn zo ontworpen dat ze in een later stadium eventueel zijn om te vormen tot kantoorlagen. De bovenbouw met hoogteaccent bestaat uit een flexibel indeelbare structuur met vijf beuken. Daartussen bevinden zich atria en patio’s die net als de ‘canyon’ veel daglicht binnenlaten en daarnaast fungeren als ontmoetingsplek. Een gedeelte van de bovenbouw is bestemd voor zowel formeel als informeel overleg tussen verschillende expertises en tussen politie en ketenpartners. Hierin bevinden zich bijvoorbeeld ook het vergadercentrum en restaurant. 

Het gebouw is in het voorstel voorzien van riante daktuinen op het zuiden, die direct zijn verbonden met het restaurant en samenwerkingsgebied en uitkijken over de rest van de Binckhorst en de skyline van Den Haag. Daarnaast zijn de dakvlakken voorzien van pv-panelen en voldoet het ontwerp aan de eisen voor een BREEAM Very Good certificering.

De generieke structuur van het ontwerp biedt goede mogelijkheden de inpassing van alle werkprocessen tijdens het ontwerptraject verder te optimaliseren. Naar verwachting wordt het nieuwe Eenheidsbureau eind 2023 in gebruik genomen.  

De impressies tonen het winnend schetsontwerp uit de selectiefase en worden tijdens het ontwerptraject verder uitgewerkt.

vorige pagina
volgende pagina