menu sluiten

112-meldkamer oost-nederland in afbouwfase

lucas van der wee

De ruwbouw van de 112-meldkamer voor Oost-Nederland in Apeldoorn is voltooid. De gevel is nagenoeg wind- en waterdicht. De komende maanden vindt de afbouw plaats. De meldkamer is een ontwerp van cepezed, waarbij cepezedinterieur de vaste en losse inrichting heeft ontworpen.

in het oog springend
In ongeveer een jaar is de opvallende constructie, bestaande uit twee grote bouwvolumes die dwars op elkaar gestapeld zijn, neergezet. Het meest in het oog springend is het grote overhellende deel, met de transparante kopgevel. Dat biedt niet alleen prachtig uitzicht, het ziet er ook uit als een ‘wakend oog naar de omgeving’. Verder hebben de cortenstalen gevels een robuuste en warme uitstraling, wat goed past in de groene omgeving. Ook stedenbouwkundig gezien sluit het ontwerp aan op bestaande bouw in de naaste omgeving.

grootste van nederland
De nieuwe meldkamer in Apeldoorn voor politie, brandweer en ambulancedienst wordt één van de grootste in Nederland. Het gezamenlijke gebouw heeft drie geschakelde atria. Dat zorgt voor daglicht, zichtlijnen en koppeling tussen de verschillende functies. De installaties zijn mee-ontworpen in de massa van het gebouw en daardoor vrijwel onzichtbaar. Verder is het gebouw zeer flexibel indeelbaar door de grote overspanning.

energieneutraal
De meldkamer is bijna energieneutraal (BENG). De naastgelegen ‘solar carport’ draagt zichtbaar bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Het zorgt voor beschutting tegen regen én het wekt energie op. Onder deze met pv-panelen overdekte parkeerplaats staan tevens de elektrische laadpalen. Zo wordt de hernieuwbare energie direct benut.

verloop bouwproces
Hoofdaannemer Friso Bouwgroep en installateur Lammerink zijn begin vorig jaar gestart met de bouw van de meldkamer. Volgens planning zal eind mei de bouwkundige oplevering zijn. cepezedinterieur verzorgt de vaste en losse inrichting, waarna het gebouw eind 2022 in gebruik wordt genomen. Bij dit project zijn verder betrokken: ingenieursbureau Nelissen, IMd raadgevende ingenieurs, landschapsarchitect BoschSlabbers en verlichtingsexpert Robert Jan Vos.

lucas van der wee
lucas van der wee
lucas van der wee
lucas van der wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000