menu sluiten

beng-webinar met bouwtechnoloog joost heijnis

Bouwtechnoloog Joost Heijnis van cepezed was één van de gasten in het recente webinar Ontwerpen en bouwen volgens BENG, georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met ROCKWOOL.

onbekendheid
Met een ingangsdatum van 1 januari 2021 komen de BENG-eisen voor nieuwbouw al erg dichtbij. Toch ontbreekt in het veld nog veel kennis rondom de regelgeving, bleek uit het webinar. Van de bezoekers bestaand uit architecten, adviseurs en aannemers gaf bijna 70% aan niet of niet goed op de hoogte te zijn van de comforteis TOjuli. Ook de BENG-indicatoren waren nog lang niet bij iedereen goed bekend.

app en concepten
André Kruithof van Nieman Raadgevende Ingenieurs gaf daarom uitgebreid toelichting op de eisen en ging in op verschillende energieconcepten waarmee daaraan te voldoen is. Jurrian van Andel van ROCKWOOL ging in op de rol van spouwisolatie voor BENG en introduceerde de Spouwgarantie-app. Daarbij wees hij erop dat niet alleen de thermische prestatie van isolatiemateriaal belangrijk is, maar ook de geluidwering, brandveiligheid en circulariteit.

regelgeving als uitdaging
Joost Heijnis gaf zijn visie op de impact van BENG op de architect. Joost ziet de regelgeving niet als een beperking van de ontwerpvrijheid, maar juist als uitdaging om beter en slimmer te ontwerpen. Vooral luchtdicht bouwen met goede en mooie details is een opgave. De spanning tussen BENG en de MilieuPrestatie Gebouwen is volgens Heijnis ook een mooie uitdaging om tot betere gebouwen te komen.

terugkijken
Het webinar Ontwerpen en bouwen volgens BENG is na inschrijving gratis terug te zien via de website van Eisma Bouwmedia.

Op de foto: links Joost Heijnis, midden Jurrian van Andel en rechts presentator Henk Wind.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000