menu sluiten

Bouw extra circulair gemeentehuis West Betuwe van start

28 juni startte de vernieuwbouw van het gemeentehuis van West Betuwe. Dit uiterst duurzame ontwerp van cepezed gaat uit van maximaal behoud van het bestaande gebouw. Op strategische plekken komen twee volledig houten toevoegingen, waardoor het hele complex een handzame nieuwe plattegrond krijgt. Hout heeft als milieuvoordeel dat het CO2 opslaat en de nieuwe bouwdelen zijn ook nog eens flexibel in gebruik en remontabel. Het verharde terrein rondom wordt een weelderige, biodiverse tuin.

uitnodigende architectuur
In 2019 fuseerden de Betuwse gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Wethouder Jan de Geus (D66) noemt het toekomstige gemeentehuis van West Betuwe op Omroep Gelderland een Huis van de Democratie. Dit heeft alles te maken met de open bestuurscultuur die de gemeente voorstaat, maar zeker ook met de uitnodigende architectuur. Eyecatcher van het vernieuwde complex is straks het houten paviljoen met de entree, de nieuwe raadszaal, de publieksbalie en de wachtruimte van burgerzaken.

duurzaamheidsambities
cepezed vertaalde de hoge duurzaamheidsambities van de nieuwe gemeente West Betuwe naar een ontwerp dat maximaal uitgaat van het bestaande. Het houten paviljoen vervangt weliswaar de oude raadszaal, die door de fusie te klein was geworden. Maar waar de oude zaal dichte gevels had aan de straat biedt het vele glas van het paviljoen juist zicht op wat er binnen gebeurt. De raadszaal is bovendien toegerust op multifunctioneel gebruik. Hij kan dienen als sfeervolle trouwzaal, voor brainstormsessies of grote vergaderingen, of voor het geven van een lezing of concert.

maximaal behoud van het bestaande
Hoewel het houten paviljoen in het oog zal springen, is wat er feitelijk nieuw gebouwd wordt minimaal: het ontwerp van cepezed draait om maximaal behoud van het bestaande, zij het met een handzame nieuwe plattegrond. Ook elementen en meubels van de oude raadzaal en het bestaande complex worden als het even kan hergebruikt. De bestaande patio bij de kamers van de ambtenaren en raadsleden wordt overkapt en krijgt net als het paviljoen een dak en gevels van hout en glas. Daarnaast is hout een duurzaam materiaal, dat CO2 opslaat. En maakt de bestaande verharding aan de voorkant van het terrein plaats voor een weelderige tuin, goed voor de biodiversiteit en geschikt voor de opvang van regenwater.

eerste paal
‘Het is de eerste keer dat ik zo’n paal sla’, zegt De Geus op Omroep Gelderland. ‘Ik dacht dat het echt slaan was, met dat enorme heien. Maar ze doen het hier op een andere manier.’ Hij doelt op de afgewogen fundering van stalen buispalen, die worden volgestort met beton, en schroefpalen die een gat boren dat wordt volgestort. Dit type fundering vermindert de bouwoverlast. Om het moment te vieren worden op 28 juni ‘wensbriefjes’ aan de wapening van het beton bevestigd. Jan de Geus gaat er de komende tijd naar eigen zeggen op letten dat de bouw het budget niet overschrijdt en dat er een ‘uitstekend, hypermodern en op de toekomst voorbereid’ gemeentehuis komt.

álle onderdelen van hout
Met het oog op de toekomst kiest cepezed bij vrijwel al zijn projecten voor een constructie met prefab-onderdelen. Het bijzondere in Geldermalsen is dat álle toegevoegde onderdelen van hout zijn, ook als een andere oplossing goedkoper was geweest. Net als de schroefpalen vermindert een prefab-constructie de overlast op de bouw. Bovendien gaat het sneller dan conventionele bouw en is zo’n constructie ook weer demontabel, waardoor het hout kan worden hergebruikt – extra circulair dus eigenlijk.

SRC