menu sluiten

casco collectiecentrum nederland opgeleverd

lucas van der wee | cepezed

Vandaag is het casco van het door cepezed ontworpen CollectieCentrum Nederland (CC NL) opgeleverd! Het met 30.000 m² grootste museale depot van Nederland werd gerealiseerd door de VolkerWessels-ondernemingen G&S Bouw en Visser & Smit Bouw. De komende periode staat in het teken van de afwerking en inhuizing van het interieur, dat in nauwe samenhang met de architectuur werd ontworpen door cepezedinterieur.

vier rijkscollecties onder één dak

Het CC NL wordt het fysieke geheugen van Nederland en gaat meer dan 675.000 objecten bevatten uit de collecties van het Rijksmuseum, het Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De culturele schatten lopen uiteen van schilderijen en andere kunstobjecten tot historische vervoersmiddelen en kunstnijverheidsstukken als meubels, sieraden en kleding.

Het nieuwe gebouw brengt zo vier collecties samen onder één dak en vervangt daarmee de bestaande depots, die verspreid zijn over diverse locaties. Het CC NL faciliteert een optimaal duurzaam en efficiënt collectiebeheer en biedt daarnaast uitgebreide mogelijkheden tot samenwerking, synergie en kennisuitwisseling. Naast het depot bevat het gebouw onder meer kantoren en restauratieateliers.

integraal interieur

Voor optimale werkcondities in de restauratieateliers hebben zij sheddaken waardoor aan de noordkant daglicht binnenvalt. Witte vlakken aan de interieurkant van de sheds zorgen voor diffuse verstrooiing en maken het daglicht zo neutraal mogelijk. Ook verder is voor de ateliers veel aandacht besteed aan een zo neutraal mogelijke omgeving. Dit om de cultuurstukken zelf optimaal te laten spreken en de ogen van de restauratoren zo min mogelijk te vermoeien. Zo wordt voor de wanden een ijzerloze kleur telegrijs gebruikt, die eraan bijdraagt dat de ogen van de restauratoren tijdens het werk zo min mogelijk hoeven te accommoderen. In de kantoorzones worden de wanden deels afgewerkt in warme maar terughoudende metallic kleuren. De combinatie en opeenvolging van deze kleuren verwijst daarbij naar de ‘verfladdertjes’ die ontstaan bij het doen van kleurenonderzoek tijdens restauratiewerkzaamheden. Binnenkort wordt ook het losse meubilair geplaatst, waaronder de bureaus, (bureau)stoelen en (werk)kasten.

duurzaamheid en esthetiek

Het nieuwe depot is compact, maximaal efficiënt en supergeïsoleerd. Het is dan ook volledig energieneutraal en bijna 0-op-de-meter. Op het dak ligt een kleine 4.000 m² zonnepanelen voor zowel de gebouw- als gebruiksgebonden energievraag. De gesloten geveldelen zijn bekleed met geprofileerd aluminium met een satijnen glans, wat het strakke en minimalistische gebouw een bijna abstract aanzicht geeft. Voor zijn duurzaamheid is het depot gecertificeerd in de hoogst haalbare BREEAM-categorie, Outstanding.

opening

De verhuizing van de vier collecties vindt vanaf binnenkort plaats over een tijdsbestek van ongeveer een jaar. De officiële opening is op 7 december. Legio cultuurschatten van de vier organisaties vinden in het CC NL een optimaal nieuw onderkomen!

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000