menu sluiten

cepezed onderdeel transitietafel iabr

iabr

De titel ‘It’s about time. Architecture of change’ laat niks te raden over: deze tiende editie van de IABR gaat over broodnodige verandering. Van 22 september tot 13 november 2022 ontvouwt zich een programma met tentoonstellingen, workshops, lezingen en debat over hoe die verandering eruit kan zien. cepezeds ontwerp voor de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is een van de 24 voorbeeldprojecten op de ‘Transitietafel’ in Ferro.

versnellen met de oplossing
Landschapsarchitect Peter Veenstra, een van de tentoonstellingsmakers, noemt It’s about time ‘een confrontatie met tijdsdruk’. We moeten volgens hem ‘vertragen met de groei en versnellen met de oplossing’.
Het demontabele gebouw van de tijdelijke rechtbank is zo’n oplossing én heeft zich reeds bewezen. De rechtbank deed vijf jaar dienst in Amsterdam, werd eind 2021 geheel volgens plan gedemonteerd en wordt in 2023 weer opgebouwd op Kennispark Twente, zij het vanwege de nieuwe functie zonder cellenblok. Momenteel staan de onderdelen – van trapdelen, stalen pijlers en vloerplaten tot toiletpotten en deurklinken – opgeslagen in Genemuiden en Enschede. Met de tijdelijke rechtbank kan ‘it’s about time’ dus ook letterlijk worden opgevat: het principe van dit gebouw gaat over tijd.

transitietafel

Voor de vier tentoonstellingsmakers (naast Veenstra zijn dat Derk Loorbach, Lea-Catherine Szacka en Veronique Patteeuw) representeert de Tijdelijke Rechtbank ‘de toekomst van het bouwen’. Net als de andere bijdragen aan de Transitietafel, die onder meer komen van Barcode, Bureau Sla, West 8, De Urbanisten, Mei Architecten en Anne Geenen.
De Transitietafel staat opgesteld in de gashouder van de voormalige Ferro-fabriek in Merwe-Vierhavens. Het labyrintische tentoonstellingsontwerp is van de Belgische kunstenaar Richard Venlet en architecten Alice Babini en Leander Venlet.

Ga voor meer informatie over de tentoonstelling en tickets naar de website van de IABR.

Leon van Woerkom
lucas van der wee
lucas van der wee

Hoe zit de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam in elkaar?
Dat leggen Ronald Schleurholts (architect en partner cepezed) en Menno Rubbens (directeur cepezedprojects) uit in onderstaande video. Op de foto's hierboven is het demontageproces te zien.

contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000