menu sluiten

cepezed ontwerpt cambreur college dongen

cepezed

cepezed is uit eenentwintig bureaus gekozen als architect voor het nieuwe Cambreur College in Dongen, een brede school met kleinschalig georganiseerd onderwijs. ”cepezed ligt met hun visie het dichtst bij ons, maar belangrijk is ook dat ze openstaan voor overleg, dat ze ook werkelijk luisteren naar onze ideeën en wensen," aldus directeur René Hermans in dagblad BN De Stem.

Het nieuwe gebouw gaat het onderwijs voor mavo, havo en vwo behuizen. De nieuwbouw wordt gerealiseerd achter het huidige hoofdgebouw aan de Monseigneur Shaepmanlaan, dat uiteindelijk wordt gesloopt en plaats maakt voor een schoolplein, park en fietsenstalling. Het nieuwe gebouw vormt een compacte schakeling van drie volumes. De onderwijsvleugels bevatten de praktijk- en theorielokalen. De sportafdeling integreert twee bestaande gymzalen die worden gerenoveerd en uitgebreid met een extra zaal. Een gebouwhart tot slot doet dienst als aula, kantine en verbindende schakel.

De opzet is eenvoudig en biedt een overzichtelijke, transparante en uitnodigende onderwijsomgeving. Het ontwerp is gericht op een eenheid en samenhang waarbinnen de verschillende afdelingen ieder hun eigen domein hebben. Veel aandacht wordt besteed aan een coherente en doordachte aaneenschakeling van ruimtes. Gemeenschappelijke functies als de vaksecties Science, Kunst, ICT + D&P liggen op de begane grond rondom een groene patiotuin. In de aula komt een multifunctionele tribunetrap.

De afdelingen mavo, havo en vwo hebben in de nieuwbouw ieder eenzelfde ruimtelijke organisatie, met elk een eigen leerplein als identiteitsdrager. Samen met een viertal lokalen vormen de leerpleinen de dynamische leeromgeving van de school. Daarnaast gaat de nieuwe school ook traditionele onderwijsgebieden bevatten met grotere lokalen die geschikt zijn voor uiteenlopende typen lesvormen.

Directeur Hermans is zeer te spreken over de flexibiliteit die het schetsontwerp biedt: "Ze hebben het zo veerkrachtig gemaakt dat we zelfs de VMBO in zouden kunnen passen, mocht dat in de toekomst nodig zijn. We bieden traditioneel onderwijs, maar werken ook met digitale middelen. Dat zie je terug in het ontwerp dat cepezed gemaakt heeft. Lokalen voor klassikaal onderwijs, leerpleinen waar leerlingen op hun laptop kunnen werken. De lokalen kunnen ook bij die leerpleinen betrokken worden. We kunnen dus spelen met de ruimte. Het straalt ambitie uit. Dongen mag dat zien.”

De start van de gefaseerde bouw is gepland voor 2019. Voorjaar 2022 moet de nieuwe school in gebruik genomen worden.

cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000