menu sluiten

cepezed op mini-safari

Lucas van der Wee

Bij een mini-safari draait het niet om een kleine expeditie, maar om kleine diertjes en biodiversiteit. Zaterdag 17 juni vindt cepezed onder meer een pseudoschorpioen, kogelspin en spiegelkever op safari in de buurt. De complete vangst is vervolgens uitgebreid bestudeerd onder de microscoop in een laboratorium, dat voor deze dag is opgezet in ons kantoor.

insecten in de stad
Wie leven er in de tuin, het water en de lucht rond een gebouw? Om meer te leren over de biodiversiteit rond gebouwen is Taxon Expeditions, het bedrijf van Menno Schilthuizen en Iva Njunjić, uitgenodigd bij cepezed. Menno is bekend van het boek Darwin in de stad. De dag begint met een lezing van Iva, waarna we op pad gaan en zij samen met twee collega's de vangst begeleiden en duiden. De vier biologen hebben elk een expertise: spinnen, slakken en kevers, waterinsecten en insecten in achtertuinen. Het onderzoeksgebied is de tuin van het international student house, niet ver van ons kantoor.

schudzak
De tuin van het International Student House blijkt de ideale omgeving om een schepnet doorheen te halen. Hij is ontworpen door Buro Lubbers en laat ruimte voor verschillende waterstanden en voor ‘aangewaaide’ planten, waarmee hij rijk is aan biotopen. Van het gebouwcomplex, een ontwerp van cepezed uit 2017, is het meest opvallende kenmerk de cortenstalen gevel. Hier worden tijdens de safari spinnen uit ‘geklopt’, die op een rond scherm op de grond vallen. Slakken en kevers worden in de tuin gevangen met een ‘schudzak’, waarin ze worden gescheiden van dode bladeren. Waterdiertjes worden opgevist met een schepnet.

verrassend biodivers
Oliver Hadi, bouwkundig ingenieur bij cepezed, vindt de vangst ‘verrassend biodivers’. De safari houdt hem scherp, zegt hij. ‘Dat is nodig, want we hebben in onze ontwerpen wel aandacht voor biodiversiteit, maar zijn als architecten geneigd om ons te concentreren op nestkasten. Terwijl de vogels en vleermuizen waar die kasten voor bestemd zijn ook moeten eten. Zij leven van de insecten die zich ophouden op de groene daken en in de groenstroken rond het gebouw. Ook de materiaalkeuze kan veel uitmaken voor de hoeveelheid insecten.’

Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000