menu sluiten

Collectie Centrum Nederland wint internationale BREEAM-Award

chris langemeijer

Het Collectie Centrum Nederland (CC NL) heeft in Londen een internationale BREEAM Award gewonnen. Het door cepezed ontworpen gezamenlijke depot – ook wel het fysieke geheugen van Nederland genoemd - van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed won deze belangrijke duurzaamheidsprijs in de categorie ‘Public Sector Project - Post Construction’.

duidelijke winnaar
De jury van de BREEAM Awards wees dit project aan als duidelijke winnaar. “De duurzaamheid van het gebouw is vanaf het begin van het project een belangrijke overweging geweest. CC NL is een voorbeeld van duurzaam behoud en beheer van collecties in lijn met de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en vorderingen. De samenwerking van vier partnerorganisaties in één gebouw genereert synergie en tal van andere voordelen”, aldus de jury.

minimum aan installaties
cepezed heeft een slim, doelmatig gebouw ontworpen dat optimaal gebruik maakt van zijn locatie in Amersfoort. Het dak en de gevels van het depot vormen samen een enorm dikke en zeer sterk isolerende schil. De vloer is daarentegen niet geïsoleerd, maar staat in direct contact met de onderliggende grond en werk zo als een temperatuurbuffer. Door de constante temperatuur tussen de 12 en 15 graden is voor de klimaatbeheersing slechts een absoluut minimum aan installaties nodig. Dit is energiezuinig én (brand)veilig voor de kunstcollecties.

duurzaamste gebouw van Nederland
CC NL maakt gebruik van een warmte- en koudeopslag, een grijswatersysteem om bijvoorbeeld de wc’s te spoelen en op het dak ligt ruim 3.600 m2 aan zonnepanelen (ruim 2100 stuks). Oplossingen als deze hebben ervoor gezorgd dat het opgeleverde gebouw BREEAM Outstanding – met een score van 91.6 – gecertificeerd is. Het is daarmee één van de meest duurzame gebouwen in Nederland.

passend in de omgeving
Ook houdt het gebouw rekening met de omgeving. Het terreinontwerp draagt maximaal bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna. Dat er al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw zijn gesignaleerd geeft aan dat dit is gelukt. Onderdeel van zowel het ecologische landschapsontwerp als de beveiligingsmaatregelen is een wadi, een natuurlijk waterbassin dat hemelwater opvangt en daarnaast functioneert als infiltratievoorziening voor de begroeiing rondom.

fysieke geheugen van Nederland
Het Collectie Centrum Nederland wordt ook wel het ‘fysieke geheugen van Nederland’ genoemd, omdat het een gezamenlijk depot van vier toonaangevende musea is. In Amersfoort worden ongeveer een half miljoen objecten bewaard, uiteenlopend van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken. “Dit maakt spannende dwarsverbanden zichtbaar die voorheen verborgen bleven”, aldus opdrachtgever het Rijksmuseum.

aangename werkplek
Behalve een duurzaam gebouw is CC NL een aangename en functionele werkplek. Onder meer in de met daglicht gevulde ateliers kunnen de medewerkers van de vier musea samenwerken. Tevens zijn er gemeenschappelijke ruimtes als een röntgenkamer, fotostudio, vriescel en de quarantaine- en zuurstofvrije ruimte. Via het atrium hebben medewerkers uitzicht op de groenrijke buitenomgeving. Dat werkt rustgevend als stimulerend tegelijk.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed