menu sluiten

collectiecentrum nederland officieel geopend!

Lucas van der Wee

Na ruim een jaar inhuizen heeft demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven het nieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amsersfoort geopend. In het CC NL zijn de niet-permanent geëxposeerde kunst- en erfgoedstukken van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bijeengebracht. cepezed en cepezed interieur hebben het gebouw ontworpen, in nauwe samenwerking met ABT voor de constructies, Valstar Simonis voor de installaties en Peutz voor de bouwfysica en duurzaamheid.

500.000 objecten
Het CC NL bewaart ongeveer een half miljoen objecten. Die lopen uiteen van schilderijen tot sculpturen, sieraden, kleding, klokken, meubels en andere kunstnijverheids- en gebruiksobjecten. Ze stammen uit de hele Nederlandse geschiedenis en alle lagen van de bevolking. Voorbeelden zijn koninklijke tronen en meubels van adellijke families, maar ook draaimolenpaarden, historische fietsen, arrensleeën en een ruim 7.000 kilo wegende stoommachine. Samen vormen de collecties “het fysieke geheugen van Nederland”. In totaal waren er 869 vrachtwagenritten voor nodig om de collecties van de vier instellingen naar CC NL te verhuizen, een proces dat locatiedirecteur Wim Hoeben van het Rijksmuseum heeft ervaren als “een Sinterklaasfeest dat een jaar lang duurt”.

unieke bewaarplaats
Het CollectieCentrum Nederland is in allerlei opzichten een unieke bewaarplaats. Zowel organisatorisch als inhoudelijk werken de vier instellingen er samen op een manier die nog niet eerder is vertoond. Zo worden de objecten niet per instelling opgeslagen en gerubriceerd, maar meer naar bijvoorbeeld aard, type en datering. De collecties laten zo onder meer opvallende dwarsverbanden zien. Ook biedt het CC NL voor Nederland unieke faciliteiten die de hele cultuursector ten goede komen. Zo zijn er voor het eerst in Nederland speciale quarantaineruimtes waarin museumstukken middels vrieskou of zuurstofonttrekking zijn te ontdoen van schadelijke insecten en schimmels. Daarnaast beschikt het gebouw onder meer over een fotostudio en een röntgenkamer. Ook bevat het twee grote restauratieateliers waarvan ook andere culturele instellingen gebruik kunnen maken. Met een superfunctionele opzet en veel licht, lucht en ruimtelijkheid is het bovendien een erg aangename plek om te werken. Restaurator Maranthe Lamers zegt daarover: “Om hier te mogen werken is echt een hele mooie ervaring. Het is hier hartstikke licht, het is ruim, het is groot opgezet en dat is heel leuk.”

optimale duurzaamheid
Het CollectieCentrum Nederland is bovendien erg duurzaam: het is met vijf sterren BREEAM Outstanding gecertificeerd, waarbij het met een score van 91,62% op de 15e plek van meest duurzame gebouwen in Nederland staat. Bijzonder is de klimatisering van het depotgedeelte. Het dak en de gevels vormen samen een sterk isolerende schil, terwijl de begane grondvloer juist ongeïsoleerd blijft en in direct contact staat met de onderliggende grond, die zo als een temperatuurbuffer werkt. Dit maakt dat voor de klimatisering met een constante temperatuur tussen de 12 en 15 graden slechts een absoluut minimum aan installatie nodig is. Dat is niet alleen energiezuinig, maar draagt ook belangrijk bij aan de veiligheid van de collecties. Minder installaties betekent immers ook dat er minder installaties kunnen uitvallen. Op het dak is ruim 3.600 m2 aan zonnepanelen opgenomen. Het gebouw is energieneutraal en bijna nul-op-de-meter. Ook de terreininrichting naar ontwerp van Ruijzenaars Landscapes is helemaal gericht op duurzaamheid. Het draagt onder meer goed bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna; zo zijn er al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw gesignaleerd. Onderdeel van zowel het ecologische landschapsontwerp als de beveiligingsmaatregelen is een wadi, een natuurlijk waterbassin dat hemelwater opvangt en daarnaast functioneert als infiltratievoorziening voor de begroeiing rondom.

Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000