menu sluiten

Collectiecentrum Nederland op lijst Archdaily voor ‘best industrial architecture’

chris langemeijer

Het Collectiecentrum Nederland staat op de lijst van Archdaily in de categorie ‘best industrial architecture’. CCNL is een ingenieus, duurzaam depot van vier toonaangevende Nederlandse musea en staat te boek als ‘het fysieke geheugen van Nederland’. Of het tot een van de beste vijf projecten van 2021 behoort, dat bepaalt een wereldwijd publiek. Stemmen kan tot 9 februari, 12.00 uur ’s middags.

Rijksmuseum
De 675.000 kunst- en erfgoedstukken die je niet ziet in het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed liggen opgeslagen in het Collectiecentrum Nederland (CCNL) in de bossen bij Amersfoort. Het is in meerdere opzichten een uniek gebouw. Niet alleen vanwege de samenwerking tussen deze vier toonaangevende musea, die kennis en kunde van het personeel delen, maar ook onderzoeks- en restauratieruimten. Het gebouw is ook een van de duurzaamste van Nederland.

perfecte omgeving
Dat het gebouw het hoogst haalbare ontwerpcertificaat BREEAM Outstanding heeft gekregen, is niet eens het meest bijzondere aan dit gebouw. De ingenieuze oplossingen en de functionele keuzes voor het complexe vraagstuk van een kunstdepot maken dit tot een perfect gebouw. Want perfect moet deze omgeving zijn.
Daarom is het gebouw zelf iets verdiept aangelegd. De binnenruimte is gelegen in een hoogisolerende gebouwschil, maar staand op een ongeïsoleerde vloer die in direct contact staat met de grond eronder. Hierdoor is er weinig regulering nodig voor een goed en stabiel binnenklimaat.

minder techniek, minder risico
Er wordt bespaard op installaties en apparatuur. Niet alleen vanuit duurzaam oogpunt, techniek kan ook een risico vormen. Zo kunnen apparaten kapot gaan, wat het binnenklimaat en dus de kunst direct in gevaar brengt. Om bijvoorbeeld kortsluiting te voorkomen zijn deuren in de depots handmatig in plaats van elektrisch. Om dezelfde reden bevinden rookmelders zich niet in de depots zelf maar erbuiten, verbonden aan luchttoevoer vanuit de depots. En om de kunst en het interne vervoer te beschermen tegen trillingen is het hele gebouw drempelvrij en zijn alle stellingenrails ingestort in de gevlinderde afwerkvloer.

prettige werkomgeving
CCNL wordt door medewerkers als een zeer prettige werkomgeving ervaren. Het ontwerp is van cepezed en cepezedinterieur, in nauwe samenwerking met ABT voor de constructies, Valstar Simonis voor de installaties en Peutz voor de bouwfysica en duurzaamheid.


Breng voor 9 februari 12.00 (’s middags) uw stem uit. Stem nu.

Archdaily  

is wereldwijd de meest bezochte architectuurwebsite. Maak van het Nederlands Collectie Centrum het internationale gebouw van het jaar.

Archdaily
lucas van der wee | cepezed