menu sluiten

demontage zuiderstrandtheater in volle gang

Lagemaat

In januari begon de demontage van het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. De bouwelementen verhuizen naar Oss, waar theater De Lievekamp er circulair mee wordt uitgebreid. Een unieke samenwerking, die spectaculaire beelden oplevert. Op woensdag 24 mei werd er feestelijk geproost op het uithijsen van de letters bovenaan de toneeltoren.

demontage
Nu de demontage bijna is voltooid, kun je door het theatergebouw van het Zuiderstrandtheater heen kijken. Het interieur is al verwijderd en naar Oss getransporteerd. Op dit moment worden de betonnen gevelplaten losgemaakt. De kanaalplaatvloeren en de staalconstructie vormen de laatste stap van de demontage. Het hele casco van het Zuiderstrandtheater wordt namelijk hergebruikt in de nieuwe Lievekamp in Oss.

hergebruik
Het Zuiderstrandtheater is destijds gebouwd als een tijdelijk theater. Nadat het nieuwe cultuurhuis Amare haar deuren opende, zocht de gemeente Den Haag naar een nieuwe gebruiker. De gemeente vereiste dat minimaal 70 procent van het theater zou worden hergebruikt. “Maar onze ambitie ligt nog hoger”, zegt Menno Rubbens, directeur van cepezedprojects. Alleen al de hoofddraagconstructie bestaat uit de staalconstructie, kanaalplaten, trappen, betonnen gevels en dakplaten. Het hergebruik hiervan vertegenwoordigt de grootste milieuwinst.

soepel proces
Het verplaatsen van een heel gebouw, en zeker een theater, is absoluut uniek in Nederland. Het proces verloopt tot nu toe soepel, mede door de goede samenwerking tussen de betrokken partijen. Op het uithijsen van de letters werd dan ook feestelijk geproost door Coen Bais (directeur De Lievekamp), Joost Puttenstein (Lagemaat), Patrice Kuypers (projectleider projectenbureau Gemeente Oss), Frederique van Alphen en Paddy Sieuwerts (cepezed), en Menno Rubbens en Oliver Martens (cepezedprojects). “De demontage ligt goed op schema en is heel bijzonder om te volgen”, aldus Rubbens.

Volgens planning zal het Zuiderstrandtheater in het derde kwartaal van 2023 compleet zijn verwijderd.

lagemaat
Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000