menu sluiten

DSM stelt A-locatie beschikbaar voor ontwikkeling bedrijfsgebouw

Lucas van der Wee | cepezed

Bedrijven die zich in de randstad willen vestigen, kunnen straks op een unieke A-locatie in Delft terecht. Er komt een nieuw bedrijfsgebouw pal naast het historische centrum van Delft, met uitzicht over de nieuwe spoorzone. DSM stelt een deel van het eigen terrein op de zuidpunt beschikbaar, waarop cepezedprojects, Du Prie bouw & ontwikkeling en Driestar de komende jaren een duurzaam pand gaan ontwikkelen. Architectenbureau cepezed maakt het ontwerp.

locatie met maximale exposure
Het te ontwikkelen bedrijfsgebouw komt op een unieke en prominente plek in Delft. Vanuit het pand kijken potentiële huurders vrijuit over de ruimtelijk ingerichte spoorzone met zicht op de historische panden, waaronder de monumentale watertoren en molen van Delft. Deze zichtlocatie biedt daardoor maximale exposure. Naast het panoramisch uitzicht over Delft wordt het gebouw geïntegreerd in de omgeving en voegt het iets toe aan de levendigheid van de buurt.
Het multi-tenant gebouw van zo’n 10.000 m² wordt flexibel ontworpen zodat het kan anticiperen op de huurderswensen. In het pand kunnen zowel kantoor-, bedrijfs- als laboratoriumfuncties gehuisvest worden.

maximale bereikbaarheid
De plek is goed te bereiken met de trein, bus en tram (station op loopafstand), fiets en deelscooter. Voor autoverkeer binnen en buiten Delft is het met directe uitvalswegen naar snelwegen A4 en A13 eveneens ideaal bereikbaar. Op het terrein worden parkeervoorzieningen getroffen en er zijn twee nabij gelegen grote parkeergarages.

zorgvuldige inpassing
Stedenbouwkundig gezien vraagt de ontwikkeling om een zorgvuldige inpassing. Het terrein ligt tussen het groengebied Kalverbos met de watertoren enerzijds en het Agnetapark aan de andere kant van het spoor anderzijds. Ook wordt het pand de verbindende schakel tussen DSM’s open innovatiecampus Biotech Campus Delft en de stad Delft met zijn inwoners.
Daarbij komt het gebouw te staan op een historische locatie. Tot 2010 stond op deze plek het Bacinolgebouw waar tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim penicilline werd gemaakt door de Koninklijke Nederlandsche Gist en Spiritusfabriek, de voorganger van DSM. Bacinol was een codenaam voor penicilline, om de Duitse bezetters te misleiden.

winnend en verbindend ontwerp
Het ontwikkelconsortium cepezedprojects, Du Prie bouw & ontwikkeling en Driestar wonnen in 2020 de door DSM uitgeschreven prijsvraag, om de zuidpunt van hun terrein te ontwikkelen en te verbinden met de stad. Alle eerder genoemde unieke punten zijn meegenomen in een winnend idee. Het doel is om de biotech campus en de bioscienceindustrie (DSM) en de binnenstad (Delftenaren) op een positieve manier met elkaar te verbinden. Zowel het groen, de historie en de vernieuwing van de stad worden in het ontwerp verwerkt.

lucas van der wee | cepezed
lucas van der wee | cepezed