menu sluiten

Gemeentehuis West Betuwe keert ‘binnenstebuiten’ door nieuwe toevoeging

Lucas van der Wee | cepezed

Buiten wordt binnen in het vernieuwde gemeentehuis van West Betuwe. De binnenplaats van het oude gemeentehuis in Geldermalsen wordt getransformeerd tot een ruimte kantine. In een nieuw, houten paviljoen, die aan de bestaande bouw wordt gemaakt, komt onder andere de nieuwe raadzaal. De nieuwbouw zal bestaan uit enkel hout en glas, wat een zachte grens tussen gemeentehuis en groene omgeving vormt.

volledig energieneutraal
cepezed maakte een uiterst duurzaam ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis West Betuwe. De ruimtes van het bestaande gebouw zijn voor de nieuwe fusiegemeente uitgebreid met twee houten constructies: een overkapping van de voormalige binnenplaats en een paviljoen met de entree en raadszaal. Het gemeentehuis wordt volledig energieneutraal, onder meer door het gebruik van pv-panelen.

open gebouw
Het bestaande gebouw bleef merendeels behouden, ook daarin is dit ontwerp duurzaam. De oude raadszaal verdwijnt en er zijn enkele doorbraken gemaakt om de routing te optimaliseren. De bestaande bakstenen buitenmuren, met hun gemêleerde patroon, sieren straks de binnenmuren. Hierdoor ontstaat - door naast hout veel glas toe te passen - een veel opener gebouw dan voorheen. Met dakramen op slimme plekken valt er nog meer daglicht binnen.

interieur
cepezedinterieur is verantwoordelijk voor het interieurontwerp en werkt samen met de architecten van cepezed. De houten constructie is bijvoorbeeld zichtbaar gelaten in het interieur, ruwbouw is ook meteen afbouw.
Naast de inrichting is ook de gehele kunstschat van de gemeente West Betuwe door cepezedinterieur geïnventariseerd. Een aantal geselecteerde kunstobjecten is goed inpasbaar en komt terug in de nieuwe, daglichtrijke ruimtes.

Meer over dit project? Bekijk Gemeentehuis West Betuwe

Lucas van der Wee | cepezed
cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000