menu sluiten

gemeentehuis woerden oogst nominatie duurzaam bouwen awards

lucas van der wee | cepezed

Het door cepezed en cepezedinterieur ontworpen gemeentehuis Woerden heeft de stad een nominatie opgeleverd voor de Circulaire Ring, de prijs voor de meest duurzame opdrachtgever bij de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. Onderscheidend is dat de grootscheepse renovatie niet alleen duurzaam heeft plaatsgevonden, maar ook nog eens budgetneutraal!

budgetneutraal

De budgetneutraliteit komt onder meer voort uit de verkleining van het aantal meters vloeroppervlak en de uiteenlopende duurzaamheidsmaatregelen, die niet alleen het milieu sparen, maar ook sterk besparen op energiekosten. Inclusief de kapitaallasten voor de renovatie zijn de totale exploitatiekosten voor het oude en vernieuwde stadhuis nu gelijk. “De gemeente is heel creatief omgegaan met hun budget; de exploitatielast mocht niet groeien,” meldt het juryrapport. Om te vervolgen dat dat juist vaak de grootste zoektocht is. “Daarin is dit project uniek en een voorbeeld voor andere gemeenten. Woerden heeft het aangedurfd om haar eigen huisvesting op een bijzondere, duurzame manier te renoveren.”

duurzaam transformatie ontwerp

Waar het oude gemeentehuis het energielabel G had en de opdrachtgever na renovatie minimaal het label A+ verlangde, heeft het vernieuwde gebouw uiteindelijk het label A+++, het op een na hoogst haalbare. Daarvoor heeft cepezed het onder meer een hoogisolerende gevel gegeven en is het toegerust met een warmte-koudeopslag en zonnepanelen. Ook is het gasloos gemaakt en getransformeerd van donker en gesloten naar transparant en daglichtrijk.

uitreiking

De winnaars worden bekend gemaakt op 6 februari 2020 tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Assen. Als één van de zes genomineerden voor de awards maakt de gemeente ook nog kans op de publieksprijs. Vorig jaar mocht cepezed die in ontvangst nemen voor voor het circulaire paviljoen The Green House in Utrecht. Meer info via de website van Duurzaam Gebouwd.

Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
Lucas van der Wee | cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000