menu sluiten

hout waar kan, beton waar moet

cepezed

Op de campus van de TU Delft ontwerpt cepezed een gebouw voor QuTech, een onderzoeksinstituut van de TU Delft en TNO. QuTech doet onderzoek naar kwantumtechnologie en werkt nationaal en internationaal samen met academici en het bedrijfsleven. Het wordt een fijn gebouw dat slim in elkaar zit, zodat het ondanks het benodigde beton en de vele installaties toch superduurzaam is.

toegerust op groei
QuTech huist nu nog in het gebouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bij de oprichting in 2015 ging dat prima, maar inmiddels werken er 350 mensen bij het instituut. Zij krijgen een nieuwe uitvalsbasis, die met een uitbreidingsmogelijkheid aan de achterzijde ook nog eens is toegerust op groei. Het aantal laboratoria voor laser- en cryo-experimenten kan, vanwege de specifieke eisen die daaraan worden gesteld, worden uitgebreid binnen het bestaande gebouw.

puzzel
Architecten zeggen al snel dat een ontwerp ‘een hele puzzel’ was, maar in dit geval is dat echt zo. De puzzel was gericht op het terugdringen van materiaalgebruik en het slim positioneren van installaties. Wat enorm bijdraagt aan de balans, is de keuze voor hout waar dat kan en beton waar dat moet - dat wil zeggen bij de trillingsvrije labs. De installaties zijn in een blok op de begane grond geplaatst, terwijl de entreezone toch uitnodigend blijft, mede dankzij de hoge glasplaten in de gevel. Samen met daklichten en een strategisch meanderende verbindingszone zorgen zij voor daglicht tot diep in het gebouw.

We werken voor het ontwerp van QuTech samen met Buro Happold, Pieters, Peutz, Ryse, Arcadis en RHDHV.

Meer weten over het ontwerp? Bekijk het project hier.

cepezed
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000