menu sluiten

QuTech Delft

bekijk

QuTech Delft 

Op de campus van de TU Delft ontwerpt cepezed een eigen gebouw voor QuTech, een instituut dat onderzoek doet naar kwantumtechnologie. QuTech werkt lokaal, nationaal en internationaal samen met academici en het bedrijfsleven. Kwantumonderzoek vraagt om specifieke faciliteiten voor optische proeven en cryo-experimenten die trillingsvrij moeten worden uitgevoerd. Maar ook om werkkamers met ‘gewone’ computers, voor het verwerken van de onderzoeksuitslagen.

  • opdrachtgever(s)
  • TU Delft
  • locatie
  • Delft
  • gebruiker(s)
  • TU Delft
  • expertise
  • architectuur

groei  

QuTech is een samenwerking van TU Delft en TNO en huist nu nog in het gebouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bij de oprichting van QuTech in 2015 ging dat prima, maar inmiddels werken er 350 mensen. Omdat de vraag naar kwantumonderzoek groeit, zal het aantal medewerkers de komende jaren alleen nog maar toenemen. Ons ontwerp faciliteert de verwachte groei en sorteert zelfs voor op een mogelijke uitbreiding aan de achterzijde. Het aantal specialistische laboratoria voor laser- en cryo-experimenten kan worden uitgebreid binnen het bestaande gebouw. Vanwege de specifieke eisen ligt de plek van deze laboratoria nu al vast, zij bevinden zich op de eerste verdieping en de begane grond.

cepezed

gescheiden programma's  

Kwantumonderzoek vraagt om een zeer stabiele constructie en ontzettend veel installaties, die ook nog eens warmte, trillingen en elektromagnetische straling afgeven. Daarom maakten we een heldere scheiding tussen het lab- en kantoorprogramma en plaatsten we de installaties buiten het gebouw en op de bovenste verdieping. Ondanks het grote aantal installaties houden we vast aan de duurzaamheidsambities die de TU Delft formuleerde voor de campus. De universiteit streeft naar een circulaire, CO2-neutrale, klimaatadaptieve campus in 2030 - dat is al over 6 jaar. Om de kavel manifesteert het gebouw zich met de entree aan het Kluyverpark en een uitnodigende, transparante plint op de hoek.

cepezed
cepezed

beton en houtskeletbouw  

QuTech beschikt straks over ca. 13.500 vierkante meter vloeroppervlak verdeeld over 4 verdiepingen en de begane grond. Een brede baan met trappen en tussenvloeren verbindt de hoofdentree op de begane grond met de bovenste etage. De zonering van functies wordt met de constructie nog eens benadrukt: de laboratoriumruimtes zijn vanwege de trillingseisen gemaakt van beton, terwijl bij de andere delen van het gebouw juist voor een houtskelet is gekozen, dat CO2 opslaat en een warme uitstraling heeft - de zonering is dus ‘afleesbaar’ van de constructie. Ook de daglichtrijke hoofdroute maakt van QuTech ondanks het complexe programma een helder gebouw waar je als gebruiker makkelijk je weg vindt.

Lucas van der wee

daglicht  

We zorgen voor maximaal daglicht, waardoor QuTech een fijn gebouw is om in te werken en je je ook goed kunt oriënteren. De hoofroute met de trappen vangt daglicht via het dak, de rest van het dak is benut voor pv-panelen. Ook de hoofdroute combineert functies: het is een verbinding en je kunt er werken, overleggen, loungen of bijkletsen met een collega. Ondanks de hoge energievraag van de gebruikers - kwantumonderzoek vraagt om helium gekoelde cryo-kamers, extreem stabiel microklimaat en ventilator-koelunits - is het gelukt een vrijwel energieneutraal gebouw te ontwerpen.

cepezed

duurzaamheid  

Door deze en andere oplossingen voldoet het ontwerp van QuTech aan de duurzaamheidseisen van de TU Delft. Samen met de adviseurs van Buro Happold en de specialisten van QuTech kwamen we onder meer uit bij op maat gemaakte cabines voor de meetapparatuur, waardoor minder luchttoevoer nodig is, energie wordt bespaard en stabiele condities ontstaan voor de meetapparatuur. En door al in een vroeg stadium samen te werken, konden E&W-oplossingen mooi worden geïntegreerd in het ontwerp.

tu delft

partners

  • Opdrachtgever: TU Delft
  • Duurzaamheidsadvies: Buro Happold, Arcadis
  • Constructeur: Pieters Bouwtechniek Delft
  • Bouwfysica: Peutz
  • Projectmanagement: Ryse
  • Trillingsadviseur: RHDHV
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000