menu sluiten

Logistiek en Milieu

bekijk

Logistiek en Milieu 

De afdeling Logistiek en Milieu van TU Delft verhuist begin 2024 naar een nieuw pand op de TU Delft Campus Zuid. Dit wordt een gebouw op maat voor de opslag en distributie van de laboratoriumbenodigdheden die door verschillende faculteiten gebruikt worden. Voor de TU Delft is het een voorbeeldproject van duurzaam, circulair en natuurinclusief bouwen - drie waarden waar de universiteit voor zijn huisvesting op inzet.

  • opdrachtgever(s)
  • TU Delft
  • locatie
  • Delft
  • gebruiker(s)
  • Afdeling logistiek en milieu TU Delft
  • discipline(s)
  • cepezed
    cepezed interieur

groene en gezonde werkomgeving  

Logistiek & Milieu krijgt een U-vormige plattegrond en ligt aan de straatkant 'verstopt' onder een aarden wal. Toch valt er verrassend veel daglicht binnen, waardoor het een gezonde en prettige werkplek wordt. Naast de aarden wal worden ook voor de constructie veel natuurlijke materialen gebruikt. De ruime opzet en het vriendelijke materiaalgebruik dragen bij aan de verblijfskwaliteit. Voor een gebouw met een opslag- en distributiefunctie is dat zeker niet vanzelfsprekend.

De gekromde daken zijn voorzien van halfhoge, inheemse beplanting. Deze flora (en fauna) is afgeleid van het omliggende polderlandschap en vergroot zo de biodiversiteit in het gebied. Aan de open zijde van de U sluit een grote, cortenstalen schuifpoort het terrein af. De andere beveiligingshekwerken zijn weggewerkt in de begroeide taluds.

cepezed

duurzaamheid  

Het gebouw is op veel vlakken duurzaam. Het streven is een BREEAM Excellent certificering, volgens de meest actuele richtlijnen, waarbij onder andere materiaal en energieverbruik wordt geminimaliseerd. Het gebouw wordt niet aangesloten op het gasnet en duurzame energie wordt gewonnen uit pv-panelen op het dak, deels nieuwe panelen en deels hergebruikte panelen van het oude pand.

Voor de noodzakelijke materialen die niet onderhevig zijn aan regelgeving, is het streven minimaal 80 procent non-virgin of biobased bouwstoffen toe te passen. Zo is de hoofddraagconstructie van het dak van hout en bestaan de binnen-en buitenwanden uit circulaire kalkzandsteenblokken. Het beton van de vloeren bevat een verhoogd aandeel hergebruikt granulaat en de gevelbeplating is van cortenstaal: onderhoudsvrij en zonder chemische coating.

cepezed

optimaal gebruik  

Logistieke processen brengen complexe eisen met zich mee, maar cepezed houdt het zo helder mogelijk. De binnenplaats is ruim genoeg voor de draaicirkel van vrachtwagens en ook binnen zijn de deuren en verkeerszones breed en daarmee optimaal geschikt voor intern transport.

De verdeling van de binnenruimtes is ge├źnt op het type opslag, het gebruik en de toegankelijkheid. De grote overspanning met houten spanten houdt de plattegrond open en daarmee flexibel in te delen. Als logistieke processen wijzigen kan de plattegrond eenvoudig worden aangepast.

cepezed
cepezed / TU Delft

partners

  • opdrachtgever: TU Delft
  • interieurontwerp: cepezedinterior
  • constructies: Arcadis
  • installaties, bouwfysica en veiligheid: Deerns
  • projectmanagement: Aronsohn Management
  • duurzaamheid: Alba Concepts