menu sluiten

Is er een circulaire revolutie gaande in de architectuur?

Sebastian Kissel

Is er een revolutie gaande in de architectuur? Circulariteit, duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn hot topics die deze vraag oproepen. Tijdens een lezing aan het Oskar von Miller Forum in München beantwoordde Paddy Sieuwerts, architect en partner bij cepezed, deze vraag.

klimaatverandering
“Het is heel belangrijk dat die revolutie er is. De wereld verandert, we hebben te maken met klimaatverandering, er zijn veel veranderingen waarmee we moeten omgaan. Ook in de bouwsector, in onze eigen omgeving, in ons contact met de natuur”, aldus Paddy Sieuwerts. Maar als hij het vanuit cepezed-standpunt bekijkt, ziet hij geen revolutie, omdat al deze elementen al sinds de oprichting in 1973 in het dna van cepezed zitten.

basisfilosofie
De basisfilosofie achter de projecten van cepezed is het creëren van gebruiksvriendelijke architectuur. Het creëren van flexibele en toekomstbestendige structuren met een overvloed aan daglicht, die een aangenaam verblijf en een optimaal gebruik bieden. Door gebruik te maken van geprefabriceerde en hoogwaardige bouwproducten maken ze constructies niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam en milieubewust.

prefabricage
De cepezed-methode van prefabricage resulteert in een droge assemblage van de verschillende onderdelen. Hierdoor kunnen gebouwen niet alleen snel en (relatief) geruisloos worden gebouwd, maar kan een gebouw dankzij slim ontwerp ook worden gedemonteerd en elders weer in elkaar worden gezet. cepezed heeft diverse van dit soort gebouwen ontworpen, waarvan het grootste gebouw (de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam) momenteel wordt ontmanteld. Daarna wordt het 150 kilometer verplaatst naar Enschede en getransformeerd tot een bedrijfsverzamelgebouw.

remontabel ontwerpen
Remontabel ontwerpen en bouwen is een nieuwe manier van denken in de bouw, die vele en enorme voordelen met zich meebrengt. Met de huidige dure grondstoffen en milieunormen kan dit een revolutie betekenen. Voor cepezed is het een logische evolutie, aldus Sieuwerts.

lezing online
Bekijk op de site van het Oskar von Miller Forum de gehele lezing van Paddy Sieuwerts (voertaal Engels), over de manier van werken van cepezed, met praktijkvoorbeelden van demontabel bouwen en remontabel ontwerpen.

Sebastian Kissel
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000