menu sluiten

jubileumprijs Gouden AAP: stem op circulaire Tijdelijke Rechtbank Amsterdam

jannes linders

De Amsterdamse Architectuurprijs (de Gouden AAP), geïnitieerd door Arcam, bestaat 15 jaar. Op 19 juni wordt er een jubileumprijs uitgereikt. Net als alle eerdere winnaars maakt de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam kans op de eervolle titel ‘beste Amsterdamse gebouw van de afgelopen 15 jaar’. Stem op dit circulaire voorbeeldproject.

‘verspilling voorkomen’
De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is een gebouw dat tussen 2017 en 2022 diende als tijdelijk onderkomen voor de Amsterdamse rechtspraak, om nieuwbouw van het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg mogelijk te maken. De eisen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) waren streng. “We wilden voorkomen dat er heel veel materiaal en geld verspild zou worden,” vertelt voormalig RVB-projectleider Louise Attema in een video van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het RVB stelde verder ook hoge eisen aan de kwaliteit van het gebouw en de uitstraling ervan.

‘uniek gebouw’
“Dit gebouw is uniek, omdat het ontworpen is om uit elkaar te halen,” zegt Arend van de Beek van Lagemaat BV. Dit bedrijf laat het gebouw zorgvuldig demonteren en gaat het op Kennispark Twente weer laten opbouwen. Bijna alles verhuist mee, op bijvoorbeeld de cellencomplexen na. Het gebouw krijgt niet alleen een nieuwe locatie, maar ook een andere functie als bedrijfsverzamelgebouw.

2.000 ton CO2-besparing
Omdat met de verhuizing 2.000 ton CO2 wordt bespaard, staat het ontwerp van cepezed momenteel te boek als een circulair voorbeeldproject. Losmaakbare gebouwen als deze bieden enorme voordelen voor een circulaire economie en bij het inrichten van het Nederlandse landschap.

prijs is circulair compliment
Als winnaar van de Gouden Aap 2017 is het al een van de beste gebouwen van Amsterdam. En straks staat het in Enschede. Volgens cepezed zou de titel van ‘beste Amsterdamse gebouw van de afgelopen 15 jaar’ een circulair compliment zijn, alsook een impuls kunnen geven aan het omdenken over de (toekomst)mogelijkheden in een circulaire economie.


stem voor zondag 19 juni 16.00 uur
Tijdens de Dag van de Architectuur wordt bij Arcam de winnaar bekend gemaakt op zondag 19 juni om 17.00 uur. Stem nu op de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – 2017 (tot uiterlijk 19 juni, 16.00 uur).

cepezed | léon van woerkom
léon van woerkom | cepezed
léon van woerkom | cepezed
jannes linders
contact
mail bd@cepezed.nl of 
bel ons business development team op +31 (0)15 2150000